Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

За кращий випускний костюм у національному стилі дадуть по 500 грн премії 20-м випускникам

10051801schКостюми у національному стилі продемонстрували тернопільські випускники на відбірковому турі конкурсу українського вишиваного костюма в рамках загальноміського свята “Випускник-2010”.

Своєрідний показ мод відбувся 14 травня у тернопільській школі №5. А традиція одягати на випускний костюми із вишивкою існує в Тернополі вже третій рік.

Учасниками конкурсу стали 55 випускників. Здебільшого — дівчата, проте прийшло й кілька хлопців. Одинадцятикласниці кажуть, що костюми у національному стилі одягнуть на урочисту частину, а для вечора придбали вечірні та коктейльні сукні.

Вишивали родиною

Випускниці цього року вразили креативністю свого вбрання. Дівчата були не лише традиційних вишитих сорочках та спідницях, але й у стилізованих сукнях. Багатьом із них наряди вишивали їхні мами, а також професійні майстрині.

Фасон та колір випускного вбрання випускниці зазвичай тримають у секреті аж до останнього. Втім, школярок зовсім не засмутило те, що вони одягли свої сукні та костюми ще до свята і дехто з однокласників уже їх побачив. Одинадцятикласниці кажуть, що відкрили ще не всі секрети свого святкового образу. Адже попереду зачіска, прикраси, взуття та аксесуари.

Вчора забрала випускну сукню у кравчині, дуже вбранням задоволена, – розповідає учениця Української гімназії ім. І.Франка Оксана Цушко. – У мене такий гарний настрій, що хочеться поділитися ним з іншими.

Сукню Оксани пошили з білого атласу, а вишили червоними і чорними нитками. Наряд складається із корсета й пишної спідниці. Також дівчині пошили болеро на випадок прохолодної погоди.

До вишивання суконь та костюмів тернопільські одинадцятикласниці часто залучали всю свою родину. Так, випускниця школи №24 Наталія Мороз була одягнена у сукню ніжно-салатового кольору, оздоблену жовтогарячими квітами. Їх вишили дрібненьким хрестиком.

- Квіти ми вишивали близько півтора року, – розповідає дівчина. – Найбільше вишила мама, але і я допомагала, і навіть тато. Квіти вишиті дуже дрібненьким хрестиком, тонкими шовковими нитками. Це була дуже складна робота.

Дівчина каже, що її тато спеціально заради цього навчився вишивати, адже раніше ніколи цим не займався. Також батько Наталії брав активну участь у розробці дизайну, адже хотів, щоб у доньки була гарна сукня. А пошила сукню мама, яка є професійною кравчинею.

За кращий — 500 грн

До речі, вишиті сорочки та стилізовані костюми на випускний одягнуть не лише всі охочі випускники, але й вчителі. У вишиванках в обов’язковому порядку будуть представники міськради та директори шкіл зі своїми заступниками. Власне, дефіле на відбірковому конкурсі вишитого костюму розпочали саме вчителі. Зокрема директор Української гімназії ім. І.Франка, а також його заступники. Анатолій Крижанівський був одягнений у вишиту сорочку, троє заступниць – у стилізовані костюми.

Наряди випускників та вчителів оцінювало журі, у складі якого був начальник міського управління освіти Олександр Остапчук. А також представники міського управління культури й управління сім’ї молоді та спорту, фахівці зі школи народних ремесел та центру народної творчості дітей та юнацтва. До речі, пан Остапчук також одягнув вишиванку у блакитних тонах. Як розповів пан Остапчук, це вже шоста його вишиванка. Її на конкурс одягнув вперше.

За словами головного освітянина, журі вибере 20 найкращих костюмів. Нагородять випускників під час урочистостей 29 травня. Міськрада виділила для призового фонду 10 тис. грн, відповідно, кожному переможцеві вручать по 500 грн. До речі, проект із вишиванками на випускний здобув нещодавно нагороду у столиці.

Фонд „Україна-2000” проводив конкурс на найкращий проект у галузі освіти, – повідомив головний освітянин міста. – Ми подали свій проект, він увійшов до сотні найкращих проектів України. 20 травня їдемо до Києва отримувати нагороду. До нас приїхали вчителі з Новограда-Волинського, вони вражені нашим конкурсом. Протягом цього року до нас приїздили кілька делегацій освітян з різних міст України. І щоразу, коли ми демонстрували цей проект, він викликав надзвичайне захоплення.

Детальніше про костюми випускниць читайте у № 60 “20 хвилин” на сторінці “Мода”

Євгенія ЦЕБРІЙ

Джерело:
“20 хвилин”

В тему:

«Хай буде ця вишита сорочка тобі оберегом…»

На уроках трудового навчання тернопільські учениці вишили собі сорочки

День вишиванки – далеко не лише студентська акція!

Перемога «Рідної моди»®

Модернова сорочка з прадавнім символом

Вишукані жіночі блузи

Туніка-плаття від Олени Тимошенко

2 comments to За кращий випускний костюм у національному стилі дадуть по 500 грн премії 20-м випускникам