Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

У Гончара покажуть одяг Східного Полісся

12060700schАнонс: 5 червня – 2 липня 2012 року, Київ, Музей Івана Гончара. В рамках музейного проекту «Культурна спадщина українців» проходить виставка «Чернігівщина етнографічна».

Музей Івана Гончара розпочинає серію виставок, які знайомитимуть глядачів з етнографічною, фольклорною та культурно-мистецькою спадщиною українців різних регіонів України. До виставок будуть залучені етнографічні та мистецькі збірки як державних музеїв, так і приватних колекціонерів.

Чернігівське Полісся – унікальний регіон слов’янського світу. Про нього писали і пишуть дослідники, визначаючи Чернігівщину як один з ареалів колишньої прабатьківщини слов’ян. Саме на Чернігівщині збереглися давні архаїчні шари праслов’янської культури, корені якої сягають часів палеоліту і неоліту.

Природні багатства Чернігівської землі сприяли розвою різнофункціональних видів народних ремесел та індивідуальної творчості мистців.

На виставці « ЧЕРНІГІВЩИНА ЕТНОГРАФІЧНА» представлені ткані та вишивані тканини – одягові та інтер’єрні. Всебічно показані класичні зразки народного вбрання середини XIX – початку XX століть із Козелецького, Чернігівського, Городянського, Щорського, Семенівського, Сосницького, Новгород-Сіверського, Ніжинського та Носівського районів Чернігівської області. Виготовлене воно, в основному, з доморобних матеріалів та вирізняється своєрідним колоритом з переважанням білого та червоного кольорів. Це – сукняні спідниці, плахти, запаски, пояси та крайки, хустки й намітки, корсетки та прикраси.

12060701sch

12060702sch

Окрім тканини на виставці можна буде побачити вироби з дерева, плетені з кори, лози і соломи посудини; роботи гончарів та ковалів, а також унікального «чернігівського» письма ікони кінця ХІХ – початку ХХ століть , народні картини І половини ХХ століття, малярські та скульптурні твори народного генія Антона Штепи із с. Сваричівка Ічнянського району.

Етнографічна частина виставки доповнена унікальними архівними світлинами з історико-етнографічного мистецького альбому Івана Гончара «Україна та Українці» ( т. «Чернігівщина»).

Експонати представлені на виставці із фондових колекцій Музею Івана Гончара та приватних збірок Володимира Щибрі та Ігоря Перевертнюка.

Виставка діятиме з 5 червня по 2 липня 2012 року щодня,
крім понеділка та останнього вівторка місяця, з 10:00 до 17:30

ВХІД У МУЗЕЙ
для дорослих – 15 грн., для дітей та пенсіонерів – 3 грн.

Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара»
м.Київ, вул. Лаврська,19
тел./факс: (044) 288-92-68, 280-52-10,
e-mail: honchar_museum@ukr.net
www.honchar.org.ua


В тему:

Весілля з вишитим драконом

Ніч в музеї Івана Гончара

Поліські мотиви в сучасному одязі

Старовинний передвесільний обряд “Примірка сорочки” зберігся на Гомельщині

Ткана чоловіча сорочка «Трубіж»

Ткана блуза «Дана»

30 comments to У Гончара покажуть одяг Східного Полісся