Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Хотинська твердь, 19 вересня 2009 р.

09092001sch19 вересня у місті Хотин Чернівецької області пройшов І Міжнародний військово-історичний фестиваль “Хотинська твердь”. Головною родзинкою свята стало відтворення однієї з битв Хотинської війни 1621 року, коли армія польського коронного гетьмана Ходкевича і війська козацького гетьмана Сагайдачного зупинили під Хотином 120-тисячне турецько-татарське військо. У відтворенні бою взяли участь майже двісті реконструкторів з України, Білорусі, Польщі, Чехії та Угорщини.

Завершилося дійство концертом гуртів “Плач Єремії” і “Мандри” та святковим фейєрверком. Для довідки. Внаслідок Хотинської битви у вересні 1621 року втрати турецьких військ становили близько 80 тисяч чоловік. 29 вересня між командуванням польсько-козацьких і турецько-татарських військ почалися переговори про укладення миру, що закінчилися підписанням угоди, згідно з якою сторони домовилися про відновлення дипломатичних зв’язків. Наслідки Хотинської битви мали велике міжнародне значення: битва змусила Туреччину відмовитись від планів завоювання Європи. Розгром турецького війська під Хотином призвів до внутрішнього політичного послаблення султанської влади, а також до посилення боротьби проти турецького поневолення.

Пропонуємо вашій увазі чудовий (як завжди) фоторепортаж Ірини Пустиннікової.

85.57 КБ

Сьогодні мені буде найважче. Я вже фактично сплю, я повернулася ще в 19-30 – і лише тільки що закінчила дивититися фото. Фоток я привезла більше, ніж з тижневої мандрівки в Румунію, а в Румунії я клацала озвіріло і дико. Робіть висновки.


…Я навіть не знаю, з чого починати. З початку, напевно? О дев’ятій ранку табір навколо Хотинської фортеці вже не спав.

94.72 КБ

Хтось снідав, хтось балакав, а білоруські артилеристи тренувалися.

В них непогано виходило.
112.19 КБ

День обіцяв бути спекотним, води в таборі було обмаль (мені дали тро-о-о-ошечки. Може, лукавили:))
Між тим біля військової школи вже почалося виростати сувенірне містечко.

Кожна сільрада Хотинщини теж вислала амбасаду на свято.

Але їсти ще не хотілося.
87.66 КБ

Я водила навколо фортеці хоровод, дивуючись засусі. Я ще такого мілкого Дністра не бачила, народ. Хто там бував, знає: річка підходить до самої фортеці. Тільки не тепер. Тепер там метрів сто голого річкового дна – і міліон неприємної мошкари. Сподіваюся, ці недобоївчанки не її збирали на болоті. Вихователька кричала їм: “Наталка, а ну давай назад! А то провалишся, і про тебе складуть легенду: Жила в Недобоївцях Наталка, гарно співала, приїхала в Хотин – і…”

Так як за старою фестивальною звичкою ані міліція, ані взагалі хто-небудь не знали, що буде далі і де, я зробила єдиний вірний вибір – і дізналася про план всіх наступних дій від командувачів реконструкторського параду. Нє, вони мені його не розказували. Вони його обговорювали, а я стояла поруч і слухала. Хороша метода, треба запатентувати.

98.05 КБ

Ми всі, безумовно, поважаємо отамана Олексу Руденко, і ватажка левенців Гайдука, і Росланда, прєдводітєля татарського загону, і Томека з польської “Лігі баронів”, і навіть невідомих яскравих угорських трансільванців ми поважаємо без меж, але заводила 49 орти Святослав ібн Кузьмич був в тааааакій шапці, що побачити когось ще було неможливо: для цього треба було відірвати погляд від півторакілограмового страусячого пір’я, а страусяче пір’я така штука, що на нього, як і на вогонь з водою, можна дивитися нескінченно.

Вар’єте у місті, як правильно зазначив сам Свят.

Між тим фест все не починався.

118.51 КБ
Десь біля мосту в Атаках пріли з короваями красуні в віночках, очікуючи з Києва високих гостей. Натоіп чекав Ющенка, приїхали ж Томенко (це нічо, що вчора в новинах про його сина писалося, нє?) і віце-прем’єр пан В. (я так і не запам’ятала прізвище). Ну і мілкіші сошки на кшталт голів ОДА і мерів сусідніх міст (КАм’янця теж).

Зустрічати гостей до сцени вийшли наші кам’янецькі козаки – і чеські мушкетери. Подивимось на них?

68.85 КБ
Антін, все так само найнеймовірніші очі реконструкції.

41.82 КБ
Сірко, найприємніша усмішка.

59.16 КБ
Ой, не будемо дивитись. Це Гайдук охмуряє жінку. Власну.

51.03 КБ
Тут в мене починають дрижати руки і взагалі. Він має нахабство кожного року в Кам’янець на Терру ще приїжджати. Ці чехи, вони зовсім безсердечні і не думають про українських фетишисток ну ні крапельки.

О, наша честь і совість таки приїхали.

Поки цілий виводок політиків розважав публіку речами, я пішла дивитися на муштру яничарів. Одна з найфотогенічніших груп все-таки.
94.87 КБ

Здалеку здавалось, що Святослав не накази перед боєм віддає (”Головне, слідкуй за казаном і нікому його не віддавай! В тебе зброя є? От. Слідкуй!”), а диригує ансамблем музики мехтер.
85.89 КБ

88.97 КБ

Спека стояла страшна. Білоруси знайшли на неї спосіб.
123.34 КБ

Народ розважав себе сам. Буковинці вміють це робити – кустурівщина справжня, настояна на чистому самогоні і бажанні свята.

Майже перша. Реконструктори йдуть на поле бою.

І з першими секундами битви прілєтєл вдруг валшебнік в розовом вєртальотє. Червоненко так вже раз дітям “Технопарк” в 2008 р. попсув, а зараз от знову…
69.44 КБ

Все, почалось. Переговори захисників твердині і Святослава ібн Кузьміча. Тут Свят вже не просто диригував, в мене було враження, що він зарядку робить, вговорюючи польський гарнізон віддати йому фортецю. Томек не погоджувався, відважно сяяв скельцями окулярів з-під закритого шолома і пропонував Святу фортецю гризти. Коротше, мирно не вийшло, доведеться битися.

В турецькому таборі трансильванські музиканти підтримували бойовий дух вояків:
112.46 КБ

Бій почався з дабл-герца… е-е-е… двойного герця.

Найкращі фехтувальники ворогуючих сторін вийшли продемонструвати свої вміння. Був момент, коли в поєдинку № 2 супротивник накинув на свого візаві свій кафтан, збивши його з пантелику, але ж я маю совість – і не можу загружати вас всіма картинками.

Росланд в ділі:
111.20 КБ

До речі, якщо раптом в когось зародилась заздрість до того, що я там була і все це бачила, так не треба мені тут. Вам би там не сподобалось. Мені теж – я так плакала, так плакала…

Довженківські піротехніки ПЕРЕСТАРАЛИСЬ, чесслово. В безпосередній близкості розкішної пам’ятки влаштувати ТАКІ вибухи – це не дуже правильно. Там і так в стінах тріщини.
Ну і дим, да. Весь пішов на глядачів. Сльози просто котилися градом, дим роз’їдав очі. Більше того, спека ж. Загорілася в багатьох місцях трава на валах. Першими зреагували найбільш знайомі з цивілізаційною екологією чеські мушкетери, а потім і наші левенці, і татарин Росланд взялися заповзято тушити пожежу. Спалахувало то там, то тут, але обійшлося без особливих жертв.

37.06 КБ
Це не трава, а Кузьміч з вибухом. Трави теж повно є, але ж я вже згадувала про совість, да?

Добре, от вам трава:
43.09 КБ

Але загалом – враження від битви мега-сильні.
73.07 КБ

74.54 КБ

Багато картинок:

Це вже фінальна частина (понад годину билися!)

І кіннота турецька була, теж:
65.20 КБ

Наршті, перемога польсько-українського війська:
101.47 КБ
(Як все було тоді в Хотині, читайте тут в моїй давній статті).

Укладання миру:
126.94 КБ

127.58 КБ
Віват від польського війська супротивникам.

Уклін турків полякам і козакам:
118.28 КБ

Все, віце-прем’єр пройшов, аплодуючи, вздовж рядів воїнів, можна фотографуватися з туристами і давати інтерв’ю – що й робить один з ініціаторів фесту Олекса Руденко:
71.53 КБ

Козак в шароварах і кросівках поцікавився, чому в битві не брали участь козаки, давши зрозуміти, що всю битву він сидів у палатці села Анадоли і пив там оковиту, заїдаючи її знаменитою анадольською бринзою. Олекса все козарлюзі сказав: і за кросівки, і за участь козаків в Хотинській війні 1621 р.
82.09 КБ

Екологічно-свідомі чехи:
94.74 КБ

Далі були конкурси для молоді, поділеної на курінь Сагайдачного і курінь Морозенка (кам’янчани зрозуміють, чому я ДО ТОГО, як підійшла до сцени, кожного разу, коли чула “Виграв знову курінь Морозенка!”, нервово тріпалася і думала, що ж там учудили Карпо з Антіном.

Червоненко полетів собі геть, ансамблі пісні й танцю від кожного села Хотинщини змагалися, хто кого переграє-переспіває. Виходило кльово, бо… Ну ви знаєте, що таке буковинське весілля? Ну Кустуріца, я ж вже казала. А кустуріщизна – це ж прикольно:)
64.01 КБ

Деякі танцювали дуетом.
77.83 КБ

Деякі соло:
89.35 КБ

Деякі – всім селом:
67.86 КБ

Активно пригощали самогоном, горілкою і варениками:
87.27 КБ

Танці з їжею – буковинський народний звичай, котрий я дуже навіть розумію. Сама роблю з їжі культ:
73.88 КБ

Одне з сіл відтворювало буковинське весілля (дуже гарна наречена була). Молодь перевтілювалася на повну котушку і веселилася по-справжньому:
43.74 КБ

71.59 КБ

Ой, загубилася картинка табору реконструкторів, тут вставлю:

Мандри, Плач Єремії і Хорея Козацька:

Все. спати. Коментуйте:)

65.18 КБ

Джерело:
Живий Журнал Ірини Пустиннікової (Blacky)

В тему:

В Борщівському краї цвітуть вишиванки

“Карпатський вернісаж-2009″ завітав до Івано-Франківська

На Тернопільщині реконструювали битву під Зборовом

Стрілецькі Братства знову разом

Луцький замок поринув у історичну феєрію

Відбувся фестиваль середньовічної культури

2 comments to Хотинська твердь, 19 вересня 2009 р.