Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Стрілецькі Братства знову разом

09091010schНа запрошення голови Острострільців землі Корони Чеської Еуарда Філіпа (Eduard Filip) та мера м.Раковнік з місією зміцнення дружніх міжнародних відносин, делегація ВОГО «Козацького Стрілецького Братства» та інших структур українських козаків 5 і 6 вересня 2009р. відвідала Чеську республіку.

У складі делегації були – керівник Секретаріату Ради Українського козацтва при Президентові України Анатолій Грива; від «Козацького Стрілецького Братства» отаман Віктор Федосюк, гарматний Володимир Перчук, юрист Сергій Климчук (Луцьк), речник Братства і отаман «Прикарпатської Січі Українського козацтва» Всеволод Іськів та прес-аташе Соломія Іськів (Львів). Окрім них козацький отаман Юрій Палієв, козак Олександр Карташов та перекладач Ольга Зінченко (Київ), отець Микола Гінайло (Володимир Волинський).

Історичні товариства козаків, остростільців, курковців сьогодні будують дружні відносини між собою, вони є правдивою народною дипломатією в європейських державах. Кожне братство несе в собі рідну історичну традицію, культуру і гордість за свій народ і свою батьківщину.

Цього разу на землях містечка Раковнік та його околицях, що знаходиться 70 км від Праги, з національних стрілецьких товариств зустрілися: козаки з України, курковці з Польщі і острострільці з Чехії. Заходи розпочались святковим парадом під командуванням сотника Яна Мікески(Jan Mikeska) на центральній площі Раковніка та привітаннями мера міста Зденека Нейдла (Zdeněk Nejdl). Постріли гармат, фанфари і залпи рушниць, звуки військового оркестру, співи та оплески багатьох присутніх створили неповторну історико-лицарську ауру.

09091002sch

Початок параду

У сусідньому містечку Ясенік за участі старости міста також відбулись урочисті перемарші. Окремою окрасою свята став обряд відзначення товариств врученням і прикріпленням до прапорів пам’ятних лент.

09091004sch

Відзнака святковими лентами

Після цих офіційних церемоній братства зібрались на свою основну мету – це стрілецький турнір. Чеські закони дозволяють срілецьким організаціям (за відповідними ліцензіями) користуватись історичною зброєю. На стрільбищі господарі та гості мали змогу змагатись у влучності на кремінних і капсульних рушницях. Це були 11-міліметрові нарізні вогнепальні штуцери – аналог зброї середини 19 століття, що їх до цього часу випускають іспанські майстри. Стрільбища тривали всю другу половину суботнього дня 5 вересня.

09091005sch

На вогневій позиції Юрій Палієв

09091008sch

На вогневій позиції отаман Всеволод Іськів

У Чехії так як і у Польщі, стрілецькі організації щороку вибирають короля стрільців. Такі вибори у Польщі базуються на стрільбах з пневматичної зброї до дерев`яного півня. Стрільці по черзі обстрілюють дерев`яну балку опори і кому вдасться вистрілити так щоб курчак врешті-решт упав, той і отримує титул короля стрільців. У Чехії турніри проводяться з історичної вогнепальної нарізної зброї, і титул короля виборює найвлучніший стрілець по мішенях. Отож королем чеських Братів Острострільців став Мілан Скленар (Milan Sklenář). Гості змагались між собою. Найвлучнішим українським стрільцем став Анатолій Грива, а польським – Анжей Вегнер. Переможці були відзначені пам`ятними медалями і сувенірами.

І не дивлячись на мовний бар`єр постійно теплим і сердечним було наше спілкування. Чехи виявились дуже культурними, простими і привітними господарями.

Після дружніх прощань делегація вирушила з Раковніка на оглядини Праги, а звідти з багажем нових вражень і знань повернули на Україну.

Отож підсумовуючи результати поїздки зазначаю, що між історичними товариствами є певна різниця. Курковці і острострільці є правдивими громадськими організаціями, що в своїй історії мають багату військову традицію, а козаки це сила та щит держави. Козаки – це військо, яке воювало постійно.

Зараз в Україні є понад 700 козацьких товариств і об`єднань. Козаки працюють з дітьми і молоддю, вивчають свою історію, беруть участь у громадських і державних національних заходах, досліджують архівні та історичні документи, знайомлять людей зі зброєю, звичаями та історією, організовують походи, відтворюють битви, відбудовують давні укріплення. Хтось більше, хтось менше працює на побудову української держави, утвердження її історичної гордості та слави. Кожна організація вносить свій вклад в загальну роботу та національну ідею. І кількість поступово в наші дні перетворюється у якість. «Козацьке Стрілецьке Братство» вже на досить високому рівні представляє українське козацтво в Європі, налагоджує дружні зв`язки за кордоном. Його робота все помітніша і в Україні, її серцевина – плекання національної солідарності, прагнення єдності, бо в єдності наша сила.

09091001sch

Козацька делегація

09091006sch

На чолі козацької колони

09091003sch

09091009sch

Учасники параду

09091007sch

Соломія Іськів і сотнік Ян Мікеска

© Соломія Іськів, спеціально для “Рідної моди”


В тему:

Луцький замок поринув у історичну феєрію

На Тернопільщині реконструювали битву під Зборовом

На Дніпропетровщині відбулися Всеукраїнські дні козацької слави

Одяг сили, або оздоровлюючий мілітаризм

Comments are closed.