Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
книжкова полиця

Весілля з вишитим драконом

11020802schМайстриня Віра Зайченко розповіла про вишивку Чернігівщини.

Третього лютого у Києві відбулася презентація унікальної книги «Чернігівська вишивка» – єдиного у своєму роді дослідження, виконаного на основі пам’яток з колекції Чернігівського історичного музею. Авторка монографії – вишивальниця Віра Зайченко – у теплій атмосфері поспілкувалася з поціновувачками свого таланту, роздала кількадесят автографів та повідала про особливості Чернігівської вишивки.

Знавець вишивального мистецтва Юрій Мельничук та дослідниця чернігівської краси Віра Зайченко
Знавець вишивального мистецтва Юрій Мельничук та дослідниця чернігівської краси Віра Зайченко

«Вишивка Чернігівщини дуже різноманітна, адже ця область охоплює Полісся та лісостеп, а також межує із Сумщиною та Київщиною, – розповідає Віра Володимирівна. – У кожного з цих регіонів – свої особливості у вишивці. Їх я й старалася показати у цій книзі».

Віра Зайченко – дослідниця не лише вишивального мистецтва, а й текстилю загалом. Тому до презентованої книги вона вклала інформацію і про орнаменти, і про те, як виготовляли та фарбували тканини, і про те, які техніки вишивання використовували чернігівські майстрині.

Спираючись на висновки фахівців, майстриня намагалася подати у книзі й прадавню символіку вишивки. Проте саме цієї теми Віра Зайченко не любить торкатися – каже, що не експерт у цьому, тож боїться помилитися.

«На сторінках альбому ви можете побачити зображення вишитого Дракона. Чесно кажучи, я завжди думала, що це – давній символ, який сягає корінням Русі, – розповідає Віра Володимирівна. – Тому мені було незрозуміло, чому майстриня вишила Дракона на початку двадцятого сторіччя. Аж одного разу, під час акції «Вишивана Україна», я побачила архівну фотографію рушника з Новгород-Сіверського району: там був зображений рушник з таким самим драконом. Виявилося, що драконів у цьому районі вишивали на весільних рушниках – їх вважали добрим знаком».

А от зараз на Чернігівщині драконів не вишивають. Та й взагалі – цей вид мистецтва поступово зникає на північних теренах. «Якщо говорити про вишивку на сучасній Чернігівщині, то майстринь там зараз дуже мало, – скаржиться дослідниця. – А вишивальниці, які підтримують традиції рідного краю, поступово відходять, не передавши свої знання молодим»…

Джерело:
“Made in Ukraine”

Увага: Акція! Книга – безкоштовно!

Дорогі любителі вишивального мистецтва! Видавництво «Родовід» та сайт http://made-in-ukraine.info дарують вам унікальну можливість безплатно отримати монографію Віри Зайченко «Вишивка Чернігівщини», яка вийшла друком зовсім нещодавно.

Умови акції дуже прості:

1) Розмістіть посилання на цей розіграш на своїй сторінці у будь-якій соціальній мережі (Facebook, Twitter, ЖЖ, Одноклассники, ВКонтакті тощо);

2) У коментарях до цього розіграшу вкажіть посилання на свою публікацію;

3) За кожен пост з посиланням ми надамо Вам номер, який братиме участь у розіграші. Більше постів (у різних соцмережах) = більше номерів = більше шансів ;-) />

Переможця визначить автоматичний генератор чисел.

Книгу «Вишивка Чернігівщини» ми надішлемо переможцю поштою за наш кошт.

Брати участь в акції можуть мешканці усієї України.

Термін дії акції: 8-15 лютого 2011 року.

Визначення переможця відбудеться 15 лютого о 20:00.

Декілька фактів про приз:

* Книга Віри Зайченко «Вишивка Чернігівщини» продовжує серію видавництва «Родовід», присвячену мистецтву вишивки. Раніше світ побачили книги «Гуцульська вишивка», «Вишивка Східного Поділля», «Вишивка козацької старшини 17-18 століть».

* Ця книга – перша узагальнена праця на тему чернігівської вишивки.

* У книзі надруковані унікальні етнографічні фотографії, серед яких – світлини вишитої плахти кінця 18 століття та спідниці, пошитої з простирадла середини 18 століття.

* Крім історії регіонального вишивання, автор книги також розповідає про матеріали та техніки вишивки, історичні корені орнаментів, композиції та традиційні схеми вишиваних творів.


В тему:

Символом Чернігова обрали дракона-семаргла

Галар – “сонячна сила”

2011 – рік Українського дракона

Тризуб свободи і Дракон волі

Український дракон, або конкурс на Президента

Comments are closed.