Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Символом Чернігова обрали дракона-семаргла

09101607schЯк повідомили у громадській організації “Громадська думка”, серед 10 проектів скульптур шляхом смс- та iнтернет-голосування перемогу здобув саме семаргл: “за нього проголосували майже 2000 чернігівців, семаргл випередив інші скульптури – відьмочку та солов’я-розбійника, що увійшли до трійки лідерів”.

Семаргл (симаргл) – це т. зв. “чернігівській звір”, зображення якого збереглося на капітелі (верхній частині колони) Борисо-Глібського собору – одного з давньоруських храмів Чернігова ХІІ століття.

Він зображається у вигляді дракона з парою лап, пташиними крилами та зміїним хвостом, що закінчується вогненними язиками. Це символічно означає, що дракон-семаргл є володарем чотирьох земних стихій: Землі (у нього лапи), Води (хвіст земноводного), Повітря (крила) і Вогонь (вогненний подих).

Ім’я Семаргл складається з трьох частин: се – це (визначений артикль, що вказує на іменник), мар – аналог кореня Яр, що означає вогненне, яре, сонячне начало (звідси імена Арес, Марс, Арій, Марія), гл – скорочене “гал”, що значить сила, потужність (гальське слово “галлія” означає сила, “галли” – сильні, “галілей” – віл, тур). Тобто ім’я Семаргл буквально означає “сонячна сила”.

Синонімом слова “семаргл” є “дракон-драгон”, що означає “носій сили”: “дра” – сила, “гон” – рушій, «той, що жене»).

Дракон-семаргл з давніх давен був символом могутності арійської раси. Так, у галлів-кельтів, як носіїв давньої арійської, а пізніше первинної хрестиянської традиції (кельтське хрестиянство), дракон – символ пана-господаря, що живе згідно з власною волею, це символ вищої влади.

З цієї причини червоний (вогненний, сонячний) дракон – емблема Валлії (Уельс, Cymru), де збереглися законсервованими дуже давні європейські традиції. Національний девіз валлійців (самоназва «кімри»): «Червоний дракон веде вперед».

Валлійські кельти-кімри є родичами українських галлів-кімрів-кімерійців. Цей суперетнос, що сформувався в Північному Надчорномор’ї в районі 13 ст. до н. е., згодом опанував величезні простори Євразії, дійшовши до Британії й Палестини, Китаю та Індокитаю. Нащадками кімрів були скіфи і, згодом, сармати, анти, руси, козаки. За переказами Велесової Книги, «були кіморії, також отці наші, і ті римлян потрясали і греків розметали, як поросят устрашених» (дощечка 6-Е). Все це підтверджує, що символіка дракона має давньоукраїнські корені.

Дракон-семаргл в Успенській церкві села Крилос Галицького району: камінь взято з Успенського собору, побудованого у стародавньому Галичі в 12 ст. (фото автора)

З поширенням в Україні іудохристиянської єресі дракона намагалися ототожнити зі змієм (повзучим гадом) і зробити символом злих сил. Частково це вдалося, проте на євразійській периферії збереглися первинні уявлення про дракона як уособлення земної життєвої сили. Зокрема, на Сході дракон є емблемою імператора, символом духовної і світської влади, знаком щастя і добробуту. Китайці досі вірять, що дракони дали їм знання, мистецтва і ремесла.

В українській народній традиції дракон виступав у ролі посередника між небом і землею. Як носій чоловічого начала він уособлював небесну вологу, що у вигляді дощу запліднює Землю – Велику Матір. Він був символом мудрості, безсмертя, життєвої і цілющої сили, володарем і охоронцем підземних скарбів.

Драконами-семарглами прикрашали хрестиянські церкви. Так, у селі Крилосі Галицького району в стіні внутрішньої сторони Успенської церкви вмуровано камінь, на якому висічено зображення крилатого вогненного дракона. Свого часу цей камінь було взято з Успенського собору, побудованого у стародавньому Галичі в 12 ст.

© Ігор Каганець, Інститут метафізичних досліджень Перехід-IV

Джерело:
“Народний Оглядач”

Від «Рідної моди»®: Емблемою Української Національної Громади є «Галар» («Сонячна сила») – Козак Мамай на драконі, що вільно летять зоряним небом. Козак на літаючому «динозаврі» – це символ українця, що опанував грубу енергію землі, поставив її собі на службу, одухотворив і підняв до зірок. Сучасний українець не вбиває дракона, як це колись зробив Котигорошко зі Змієм Гориничем: він досягає абсолютної перемоги, бо перетворює свого ворога на друга. Українець покозачив дракона, дав йому ім’я Галар і розкрив сенс його існування – служити людині. Галару так сподобалось бути козацькою «літаючою фортецею» і він так перейнявся українським духом, що у нього виріс козацький чуб. Він несе українця небесами з явним задоволенням, на його хижій драконячій морді сяє радісна посмішка.

Політ в безкрайньому небі символізує досягнення українською людиною абсолютної свободи і можливості все робити з власної волі, без жодних зовнішніх обмежень. Українець визнає лише внутрішні обмеження, що диктуються голосом совісті та Божими правилами. Добрий український дракон Галар символізує непереможну масивну силу: в порівнянні з ним різні імперські орли виглядають як мухи.

Для прихильників Української Національної Громади на полицях «Рідної моди»® є нашивки і кепі «Галар».
09101608sch


В тему:

Українські обереги: традиції і сучасність

Українці для України — Україна для українців! Маніфест Української Національної Громади

2 comments to Символом Чернігова обрали дракона-семаргла