Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

“Українське весілля: обрядова атрибутика”

09091402schАнонс: 17 вересня 2009, 17:00. Київ, Музей Івана Гончара. Відкриття виставки “Українське весілля: обрядова атрибутика”. На виставці експонується весільне та святкове вбрання різних земель України, рушники, святковий посуд, меблі, фотоархівні матеріали, живопис та ін.

Виставка “Українське весілля” продовжує тему розвитку людських взаємин в українській народній традиції: першою була тема “А ми, серце, кохаймося…”. Після періоду знайомства і кохання молодих людей настає закономірний етап створення родини, який розпочинається весіллям.

Весілля готувалося нашими предками споконвіку заздалегідь із залученням значних матеріальних та духовних ресурсів. Про це свідчить і весільне вбрання, яке є найбагатше та найпишніше за колоритом, матеріалами, оздобленням, і використання великої кількості рушників, без яких не обходилось українське весілля в усі часи. Це також багата, різноманітна кухня. Але найбагатшою є також і духовно-змістова частина весілля, яка простежується у піснях, побажаннях молодим на щастя та багато іншого.

Приготування до весілля були тривалими й ретельними. За кілька років до судженого дня починали готувати посаг для молодої, в деяких землях України ще від народження дівчинки. Особлива увага приділялася створенню ритуальних тканин – тканих та вишитих рушників, які наречена мала виготовити власноручно. Це мало особливе значення, оскільки дівчина як хранителька майбутнього домашнього вогнища якнайкраще могла “програмувати” на полотні спільну подружню долю. Важливим був також у весільному обряді одяг. Це найкраще і найпишніше оздоблене вбрання, для якого купувалися і підбиралися найдорожчі матеріали.

Весільний обряд, який триває тиждень, складається з різних ритуалів. Серед них – вінкоплетення, завивання гільця та багато інших. Але найсокровеннішим, кульмінаційним моментом у таїнстві шлюбу є ставання молодят на рушник і благословення їх батьками на щасливе подружнє життя.

На виставці експонується весільне та святкове вбрання різних земель України, рушники, святковий посуд, меблі, фотоархівні матеріали, живопис та ін.

Виставка діятиме з 18 вересня до 16 листопада 2009 року щодня, крім понеділка та останнього вівторка місяця, з 10.00 до 18.00

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Адреса Музею:
Київ, вул. Івана Мазепи, 29.
Їхати: ст.м.”Арсенальна”, авт.№24, трол.№38 до кінцевої зупинки за Києво-Печерською лаврою.
Телефони для довідок: (044) 362-44-62, т/ф: 280-52-10, 288-92-68; е-mail: honchar_museum@ukr.net


Від «Рідної моди»®: Серед української молоді все більш популярним стають весілля в етнічному стилі. Дехто скрупульозно відтворює всі давні обряди. І виставка в Музеї І.Гончара дуже допоможе їм в точності відтворити всі необхідні атрибути. А дехто просто влаштовує сучасне весілля, але з «етнічними елементами», зокрема використовує одяг в українському етнічному стилі. Для останніх «Рідна мода»® розробила весільний комплект для нареченого і нареченої.

В тему:

Справжнє українське весілля

Весілля в народному стилі

Під весільний вінець в українському національному вбранні

Благословіть, тату й мамо…

Віра Матковська: « Раніше українки вінчалися у вишиваному вбранні і власноручна вишиванка гарантувала їм добру долю…»

Покутське весілля на Прикарпатті

У Житомирі відбувся етнофестиваль “Поліське весілля”

Старовинний передвесільний обряд “Примірка сорочки” зберігся на Гомельщині

Комплект весільного вбрання від “Рідної моди”

Comments are closed.