Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
цікавинки

Жіночий клуб “Берегиня”

Хоча і створений цей клуб для дорослих, вже знаних на сватівщині майстрів декоративно-прикладного мистецтва, та все ж він має саме безпосереднє відношення до виховання дітей – нашого майбутнього покоління. Саме діти є частими гостями цього клубу, саме їм знані майстри передають свій досвід та вміння.

Засідання клубу Берегиня

Засідання клубу "Берегиня"

Україна, держава, жінка…Всі ці слова жіночого роду. Колись слов’янська богиня Берегиня оберігала затишок, спокій і саме життя. Тож не випадково, серед читачів і працівників Сватівської центральної районної бібліотеки Луганської області давно зріла ідея створення жіночого клубу, бо хто ж, як не жінка має взяти на себе обов’язки берегині. А держава – то велика родина, де запорукою майбуття є спокій та злагода.

В 1992 році відбулося перше засідання клубу “Берегиня”, Президентом якого була обрана активна читачка, ветеран педагогічної праці Руденко Катерина Іллівна. А в 2002 році члени клубу святкували його десятиріччя. “Берегиня – святиня життя” – під такою назвою пройшло ювілейне засідання клубу, якому сьогодні вже 13 років. В задачі клубу входить знайомство з невідомими, або забутими сторінками історії, культури та побуту рідного краю.

Членами клубу “Берегиня” може бути кожен, хто безмежно любить свій рідний край, свій український народ, кого воістину хвилює історія нашої спадщини, хто не забув, знає і продовжує зберігати кожну крупицю народної мудрості, народного ремесла, народних звичаїв, традицій і обрядів. “Берегиня” має свій статут, емблему, девіз (”Шануймо звичаї народу, свою сім’ю і родовід! І передати дітям зможем цю шану в спадок – заповіт”), пісню-гімн на слова завідуючої дитячим відділом Сватівської ЦРБ О.М. Бушеньової, на музику місцевого композитора, співачки і поетеси А.П. Боярської. Періодичність засідань клубу – один раз на місяць.

Виставка робіт членів клубу

Виставка робіт членів клубу

Хто ж вони, учасниці клубу? Насамперед – це люди творчі. Це сучасні жінки різних професій і різного віку, гарні дружини, багатодітні матері, милі берегині затишку і тепла, миру і спокою. Зараз клуб налічує 30 сватівчанок.

Наші берегині-майстрині мають “золоті” руки. Серед них є і майстрині лозоплетіння, і майстрині народної вишивки, в’язання крючком, квіткарі-любителі, кулінари – винахідниці. Кожне творіння їх рук – це витвір мистецтва, який милує наше око, зігріває душу. Їх творчі пошуки не стоять на місці. Кожного року вони намагаються творити нові, ще прекрасніші і неповторніші диво-вироби. А допомагають умільцям в цьому працівники районної бібліотеки, які дбайливо збирають інформацію, яка цікавить їх: ескізи робіт з дерева та лози, візерунки для вишиванок тощо. Спеціально для майстринь в бібліотеці створено інформаційно – довідкову картотеку “Дивоцвіт народних талантів”, звідки вони черпають корисну для себе інформацію по декоративно-прикладному мистецтву.

У 1996 році клуб “Берегиня” за досягнуті успіхи в розвитку любительської діяльності, образотворчого мистецтва, відродження народних ремесел та високий рівень експозиційних робіт було нагороджено дипломом II ступеня обласного управління культури і мистецтва.

Рушник із портретом Т.Г.Шевченка

Рушник із портретом Т.Г.Шевченка

Вже проведено чимало заходів, на яких обговорювалися різноманітні теми, відбулися активні дискусії, цікаві зустрічі, бесіди за круглим “столом”, години цікавих ідей та порад, вечори-діалоги, години спілкування “від усієї душі”. Так, у минулому році, найбільш цікаво і змістовно пройшли заходи:
- свято “Як добре, що на світі є жінки”;
- свято “Великодні дзвони”;
- літературна презентація “Слобожанський спас”;
- вечір-роздум “Крізь пелену віків величний “Заповіт” Тараса звучить на славу Україні” (до 160-тої річниці написання “Заповіту” Т.Г. Шевченка);
- презентація виставки робіт майстрів народно-прикладного мистецтва по місцевому телебаченню “Життя в єднанні з творчістю – це радість”;
- тематичний вечір “Золота осінь з небом весни в очах” (до Дня людей похилого віку) та інші.

Святими для членів клубу “Берегиня” є такі всенародні свята, як День Перемоги і День Матері, адже серед її членів є багато жінок – ветеранів Великої Вітчизняної війни та багатодітних матерів.

Працівники районної бібліотеки разом з членами клубу “Берегиня” неодноразово побували в бібліотеках сел: Райгородка, Мілуватка, Нижня Дуванка та інших. Змістовно і цікаво пройшли різноманітні заходи, на яких члени клубу обмінювалися досвідом з місцевими майстрами декоративно-прикладного мистецтва. Для багаточисельних глядачів, що були присутні на цих заходах, лунали українські пісні у виконанні наших “Берегинь”.

Традиційними стали засідання, присвячені народним святам: Різдво Христове, Масляна, Трійця, Медовий Спас. Бо збереження і примноження славних традицій українського народу, відродження духовності, народних звичаїв і обрядів – одне із головних завдань бібліотечних працівників Сватівської ЦРБ.

Майстриня вишивання Єрьоменко Т.К. поряд зі своїми роботами

Майстриня вишивання Єрьоменко Т.К. поряд зі своїми роботами

Саме Медовому Спасу на Сватівщині присвячено і запроваджено щорічне проведення Міжнародного фестивалю мистецтв “Слобожанський Спас”. Активну участь у заході беруть члени клубу “Берегиня”.

Організація виставок робіт майстринь декоративно-прикладного мистецтва – це ще один із напрямків краєзнавчої роботи бібліотеки. Так, до святкування жіночого дня 8 Березня в Сватівській ЦРБ кожного року організовуються виставки кращих робіт членів клубу “Берегиня” під назвами: “Зі скарбниці Берегині”, “Поезія кольорів і орнаментів у вишиванках майстринь”, “Я славлю жінку Сватівщини”; при проведенні фестивалів мистецтв “Слобожанський Спас” – виставки робіт майстрів народно-прикладного мистецтва “Слобожанський вернісаж”. “Берегині” неодноразово ставали переможцями таких виставок-вернісажів.

Наприклад, ім’я Ерьоменко Таїсії Костянтинівни добре відоме цінувальникам рукоділля. Вишиванням займається з дитинства. Вона неодноразова учасниця Всеукраїнських, обласних, районних виставок, фестивалів. За перемогу в обласному фестивалі фольклору та етнографії “Червона калина” нагороджена дипломом II ступеня управлінням культури і мистецтв Луганської облдержадміністрації, дипломом II ступеня Всеукраїнського огляду народної творчості. Фотографії її робіт занесені до каталогу обласної виставки “Душа землі Луганської

У вишивці кохається і Бондаренко Олександра Микитівна. Її роботи відомі не лише в районі, а й далеко за його межами. Вишиванки Олександри Микитівни були представлені на обласній виставці, в рамках Всеукраїнського огляду народної творчості в м. Києві. Руками майстрині створено більше 80 чудових робіт.

Майстриня вишивання Бабій Р.П. поряд зі своїми роботами

Майстриня вишивання Бабій Р.П. поряд зі своїми роботами

Активна учасниця районних та обласних художніх виставок – Раїса Петрівна Бабій. Вона нагороджена дипломом II ступеня районного фестивалю мистецтв “Слобожанський Спас” та поетично-пісенного фестивалю “Я славлю жінку Сватівщини” у номінації “Художній вернісаж”.

Приємно відмітити , що протягом багатьох років члени клубу “Берегиня” є активними учасниками всіх масових заходів, які проходять не тільки в Сватівському районі, м. Сватове і області, а навіть за її межами.

Коли Луганщина представляла в Києві свої таланти, там були і мистецькі вироби народних умільців Сватівщини. А рушником під назвою “Козак”, виготовленим берегинею – народним майстром декоративно-прикладного мистецтва України Людмилою Володимирівною Свілогузовою, вітали Сватівські аматори високоповажних гостей в Палаці “Україна” під час звіту майстрів мистецтв і самодіяльних колективів Луганської області.

Такі ось майстри живуть на нашій землі. Їх уміння заслуговує на високу оцінку, і повинне стати прикладом для наслідування молодших поколінь сватівчан.

Приєднуйтесь до нас

Джерело:

сайт Сватівської центральної районної бібліотеки


В тему:

Вишивана газета про вишиванку

Олена Остапенко “зростила” “Родинне дерево”

Ставши на рушник Тетяни Пшеничної, молодята живуть у мирі й злагоді

Смілянські вишиванки княгині Яшвіль викликали захват у Парижі…

Закоханий в українку німець носить вишиванку

Comments are closed.