Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Фонд Ігоря Палиці подарував вишиванки маленьким лучанам

12031400schУ стінах луцького Палацу культури відбулася акція присвячена вишиванці – душі української культури, свідченню нашої етнічної спадщини. Про це інформує «Волинська правда».

Зауважимо, що благодійна акція під назвою «Подаруй дитині вишиванку» стартувала у Луцьку на свято Миколая. Організатори акції – художній салон «Волинський сувенір» та благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» закликають усіх, хто шанує українські традиції, долучитися до благодійної справи. Метою акції є залучення лучан до вишивки дитячих сорочок з подальшим врученням їх діткам, котрі потрапили в складні життєві ситуації та позбавлених батьківської опіки. Також в рамках акції відбуватимуться майстер-класи та професійні консультації для батьків, котрі бажають виготовити вишиванки власноруч, але не мають для цього достатніх навичок.

До акції долучилися пересічні лучани, вишивальниці, діти та педагоги шкіл, Центрів дитячої творчості, студенти, швейні заклади та ательє пошиву одягу. Очікується, що завершиться акція напередодні світлого свята Великодня. Ідею акції підтримала і Луцька міська рада.

12031403sch 12031404sch 12031405sch

Додамо, що до Вищої Ради акції входять: Волошина Світлана Олександрівна, член спілки майстрів народної творчості, лауреат Волинської мистецької премії імені Йова Кондзелевича, найвідоміша на Волині майстриня вишивки; Шаварова Катерина Іванівна, берегиня українських традицій, майстриня-вишивальниця та Савка Юрій Еммануїлович, майстер художньої вишивки, автор вишитих українських портретів, відомий на всю Україну.

Щодо оргкомітету акції, то до його складу увійшли: Кравчук Святослав Євгенович, перший заступник міського голови, голова оргкомітету; Млинарська Ілона Євгенівна, директор художнього салону «Волинський сувенір»; Тарасенко Ніна Іванівна, директор благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Савка Юрій Еммануїлович, майстер художньої вишивки відомий на всю Україну, автор вишитих українських портретів; Шаварова Катерина Іванівна, берегиня українських традицій, вишивальниця; Войтович Алла Лонгінівна, найактивніша учасниця акції; Кирилюк Світлана Анатоліївна, учасниця акції, талановита вишивальниця; Марчук Галина Степанівна, директор будинку культури селища Вересневе; Шум Олександр Антонович, майстер вишивки, автор великої колекції вишитих ікон.

12031408sch 12031407sch 12031406sch

Як стверджують організатори акції, ідея подарувати вишиванки сиротам, вихованцям дитбудинків, шкіл-інтернатів, дітям, які ростуть без батьківської опіки, знаходить підтримку і серед майстрів художньої вишивки, і серед широкого кола лучан: і літніх, і зовсім юних.

Зі слів директора Благодійного Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Тарасенко Ніни Іванівни: «Фонд Ігоря Палиці започаткував у Луцьку ще одну прекрасну традицію – дарувати перші у житті вишиті сорочечки новонародженим малюкам ще у пологовому будинку. Для молодих батьків це стає гарним уроком вірності українським традиціям».

12031409sch 12031412sch 12031413sch

Ніна Тарасенко переконана, що «благодійність – це не тільки допомога людям, які її потребують, пожертви на лікування, це також вклад в майбутнє країни: її культуру, освіту, здоров’я. Це фактично інвестиція в інтелектуально-духовний потенціал країни».

«Вишиванка – це символ України. Фонд Ігоря Палиці активно підтримує програми, котрі утверджують українські традиції. Українець – це звучить гордо», – сказала Ніна Таресенко. Додамо, що у залі під час цього мало не родинного свята перебували і мама Ігоря Палиці – Палиця Тетяна Йосипівна, і його друга мама – теща Мікуліч Галина Петрівна.

Додамо, що Ніна Тарасенко особисто цікавилися у дітей, чи подобаються їм вишиванки. Діти відповідали ствердно. Зауважимо, що сорочки дісталися майже трьом десяткам маленьких лучан, адже хтось не зміг прибути на свято вишиванки тому що захворів, але сорочки від луцьких вишивальниць обов’язково знайдуть своїх власників.

12031411sch 12031410sch 12031402sch

Зазначимо, що зі сцени луцького Палацу культури прозвучав музичний подарунок у виконанні тріо бандуристок. Лучали слова про вишиванку як берегиню пам’яті. Нагадали присутнім і про те, що наші предки вірили, що вишиваний рушник захищає оселю від лиха.

Вишивальниці не приховували своїх емоцій та навіть сліз, адже мало не душу вклали в ці сорочки і шепотіли над ними свої молитви. Із уст дітей пролунали слова вдячності за такі цінні і дорогі серцю подарунки. Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» профінансував голки, нитки та тканину для цих вишиванок. Жодна робота не повторюється і є унікальною. Також зі сцени лунали слова і про національний спосіб життя.

Млинарська Ілона Євгенівна, директор художнього салону «Волинський сувенір» назвала захід родинним святом, бо така атмосфера добра та людяності панувала у залі. Вона розповіла, що акція стала трішки міжнародною через те, що у ній узяв участь голова спілки українців міста Щепін Іван Сирник, який теж передав свою вишиванку для дітей.

12031401schНайцікавіше, що майже на кожній вишиванці – 20 тисяч хрестиків: звісно, на якійсь більше, на якій менше.

Зауважимо, що пізніше вишивальниці отримають фотографії із тими дітьми, які отримали їхні вишиванки. Завершенням акції стали кулінарні смаколики у вигляді вареників та пирогів, які чекали на гостей свята у фойє луцького Палацу культури.

Джерело:
“Волинська правда”

В тему:

Вишиванка для сироти

Тернопільські школярі вишивають сорочки для дітей-сиріт

«Хай буде ця вишита сорочка тобі оберегом…»

3 comments to Фонд Ігоря Палиці подарував вишиванки маленьким лучанам