Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Вишиванка для сироти

12022505schУ Луцьку триває акція «Подаруй дитині вишиванку».

Символічно, що початок акції відбувся у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка у День Святого Миколая – покровителя обласного центру Волині. За переказами, святий Миколай відзначився серед людей надзвичайною добротою. Він допомагав не лише тим, хто звертався до нього за допомогою, а насамперед тим, хто соромився просити.

12022506schНа початку урочистого дійства перед гостями акції виступив вокальний ансамбль «Ластівки» луцької музичної школи №1. Дітки у вишиванках співали пісень про Святого Миколая та про гостинці, які він дарує чемній малечі. Опісля гарного співу малюків перед присутніми виступи перший заступник Луцького міського голови, очільник оргкомітету благодійної акції «Подаруй дитині вишиванку» Святослав Кравчук. «Слава Богу, що ми з вами дожили до того часу, коли дійсно с відчувається, що Патроном нашого міста є Святий Миколай, – сказав Святослав Кравчук, – З самого ранку, коли ці маленькі дітки збиралися і розвозили подарунки тим дітям, які просто не можуть вийти на вулицю. І дійсно серце радується, що до цього свята причетні всі мешканці міста».

Також перший заступник Луцького міського голови зазначив, що свято, яке відбувається у музично-драматично театрі є особливим. «Тому що те, що зв’язане з вишиванкою – зв’язане з історією українського народу. Я думаю, коли хоча би декілька дітей отримають вишиванки, то це запам’ятається на все життя. Я абсолютно впевнений, що ця вишиванка буде передаватися їм в родині –від батька – до сина, від сина до внука», – продовжив Святослав Кравчук та подякував благодійному фонду Ігоря Палиця «Новий Луцьк» за проявлення ініціативи у проведенні цієї акції.

Говорячи про Ігоря Палицю Святослав Кравчук зауважив: «Цей чоловік виріс у нашому місті, відвідував дитячий садочок, вчився у 18-ій школі, все робить від чистого серця. Доля так склалася, що сьогодні він може допомагати і він допомагає. Він допомагає школам у встановленні спортивних майданчиків, він допомагає студентам отримувати стипендії, малозабезпеченим людям. І я думаю, що ця допомога щира». Святослав Кравчук також передав усім присутнім в залі найщиріші вітання від Луцького міського голови Миколи Романюка.

Зауважимо, що благодійна акція «Подаруй дитині вишиванку» має на меті вручення вишиванок дітям сиротам напередодні світлого свята Пасхи.

Автор ідеї акції Ілона Млинарська, директор художнього салону «Волинський сувенір», а також організатори акції департамент культури луцької міської ради, благодійний фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та художній салон «Волинський сувенір» мають на меті залучення мешканців Луцька до вишивки дитячих сорочок з подальшим врученням їх діткам, котрі потрапили в складні життєві ситуації та позбавлених батьківської опіки. Більше того, організатори акції ініціюватимуть проведення майстер-класів та професійних консультацій для батьків, котрі бажають виготовити вишиванки власноруч, але не мають для цього достатніх навиків. Учасниками акції можуть стати мешканці міста Луцька, діти та педагоги шкіл, Центрів дитячої творчості, студенти, швейні заклади та ательє пошиву одягу.

Також слід відмітити, що до оргкомітету акції, крім Ніни Тарасенко та Святослава Кравчука, увійшли директор художнього салону «Волинський сувенір» Ілона Млинарська, відомий на всю Україну майстер художньої вишивки, автор вишитих українських портретів Юрій Савка, берегиня українських традицій, вишивальниця Катерина Шаварова, найактивніша учасниця акції Алла Войтович, талановита вишивальниця Світлана Кирилюк, директор будинку культури села Вересневе Галина Марчук, майстер вишивки, автор великої колекції вишитих ікон Олександр Шум.

Власне у драматичному театр члени оргкомітету акції зустрілися з присутньою у залі громадськістю міста Луцька.

«Нам дуже приємно, що сьогодні такий великий, гарний, духовний захід відбувається у нашому місті, – звернулася до присутніх Ніна Тарасенко. – Хочеться, щоб ця акція жила, щоб вона мала душу». Ніна Тарасенко передала слово Катерині Шаваровій та Юрієві Савці, які разом із Світланою Волошиною , членом спілки майстрів народної творчості, лауреатом Волинської мистецької премії імені Йова Кондзелевича очолили Вищу раду акції. «Дуже приємно, що у нас стартує така акція, – сказала вишивальниця, – Завжди символом нашої України була вишита сорочка, вишитий рушник. І це передавалося з покоління до покоління. Я стою тут на сцені та радію, що таку добру справу роблять прекрасні люди».

«Відчувається, що на наше запрошення відгукнулися ті люди, які мають любов у серці», – доповнив Катерину Шаварову Юрій Савка та зазначив, що люди долучаються до акції, аби віддати не тільки частину свого часу, але і любові.

«Я хочу підтримати Юрія Еммануїловича, адже він придумав назву нашої акції – «Подаруй дитині вишиванку». Для кожної матері важливо не тільки тілесне, але і духовне життя дитини. Тому ми хочемо не тільки, щоб для сиротинки була створена вишиванка. Ми хочемо звернутися до мам-лучанок і сказати, що у кожному районі міста буде працювати майстерня, будуть працювати майстер-класи. І ці люди, що є на сцені, вони всі будуть проводити майстер класи – вчити, як вишивати, як підбирати візерунок. І кожна мама зможе вишити для своєї дитини вишиванку, яка буде оберегом і дарувати щастя на долю», – сказала директор благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Варто відзначити, що на презентацію акції до драмтеатру завітало і волинське духовенство, яке освятило на добру путь всіх учасників цього благодійного заходу. У спільній молитві люди побажали один одному многих літ.

Власне Юрій Савка і Катерина Шаварова під час старту благодійної акції започаткували створення вишитої сорочки – символічно вишили хрестики на полотні.

Також під час презентації благодійної акції присутнім у залі була представлена вистава «Мартин Боруля» у виконанні акторів Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Джерело:
“Волинська правда”

В тему:

Тернопільські школярі вишивають сорочки для дітей-сиріт

«Хай буде ця вишита сорочка тобі оберегом…»

Сорочка-вишиванка для хлопчика

1 comment to Вишиванка для сироти

  • Отличная акция! Молдодцы, что поддерживают сирот и дарят им подарки! Думаю сиротам очень приятно!