Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
цікавинки

Вишивальниця з Івано-Франківська надає узорам футбольних мотивів

12021205schУже більше двох років Оксана Бакота вишиває футбольні поля, м’ячі, прапори, логотипи. І все це – в обрамленні традиційного українського орнаменту.

Традиційна українська вишивка – на футбольний лад. Триває серіал Інтера про народних умільців, які творять на тему Євро-2012. Сьогоднішня наша історія – про вишивальницю з Івано-Франківщини, яка відтворює у візерунках футбольні мотиви. Із майстринею поспілкувався Андрій Чернишков.

12021204schРобота – Оксани Бакоти – це рушнички й шарфи на тему ЄВРО-2012. Уже більше двох років вона вишиває футбольні поля, м’ячі, прапори, логотипи. І все це – в обрамленні традиційного українського орнаменту. Щоб не нав’язувати вболівальникам гуцульські візерунки, майстриня обрала символ, поширений по всій Україні – троянду.

Оксана Бакота, вишивальниця:

- Троянди це є нейтральний узір. І саме чорно-червоний, так як у Павличка Дмитра – “червоними і чорними нитками”.

Наразі жінка вигаптувала шістнадцять рушників і чотири шарфи.

Андрій Чернишков, кореспондент:

- Щоб вишити один такий футбольний м’яч досвідченому майстру треба три дні. Загалом же робота над таким рушником триває місяць а то й два.

Оксана Бакота, вишивальниця:

- Ну один рушничок має метр на 50. Рахуйте, що це треба два метра тільки квітів цих вишити. Тому що вишивається хрестик в хрестик. Щоб один хрестик вишити це треба два рази протягнути рукою.

Пані Оксана ще з дитинства погано ходить. Доводиться багато сидіти. Каже – вишивка відволікає. Особливо коли є мета – до початку Євро жінка планує виготовити ще шість рушничків і чотири шалики.

Оксана Бакота, вишивальниця:

- Оці м’ячики вони вночі мені вже сняться. Я закриваю очі і зразу мені ці м’ячики, зразу прапори.

Ці витвори майстрині будуть представлені на футбольному фестивалі народної творчості, який проходитиме під час Євро 2012. Пані Оксана хоче, щоб уболівальники, котрі приїдуть в Україну, побачили, окрім футболу, ще й багату українську культуру.

© Андрій Чернишков, Олександр Данилов

Джерело:
Телеканал “Інтер” Івано-Франківська область.

В тему:

Євро 2012: український декор на уніформі чемпіонату (відео)

Грузинський режисер Рагулі Власідзе запропонував власний мистецький проект до “Євро-2012″

4 comments to Вишивальниця з Івано-Франківська надає узорам футбольних мотивів