Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
oбрядовість

У Латвії вишиватимуть 5-метровий український рушник

12012203schУкраїнська громада Латвії, яка цього року відзначає своє 100-річчя, вирішила розпочати новий 100-річний етап свого перебування на латвійських теренах культурно-мистецькою акцією «Вишиваймо «Рушник українців Латвії».

Українські майстрині з усієї Латвії вишиватимуть рушник довжиною п’ять метрів. Акція має на меті презентувати в цій країні традиції української вишивки, а також виховувати у представників діаспори почуття національної свідомості й гордості за Україну.

Українці Латвії розуміють, що добру справу слід починати з Божого благословення, і тому сувій білого полотна майбутнього рушника освятив отець Григорій з Єкабпілського Храму Різдва Пресвятої Богородиці на святі Миколая, організованого Об’єднанням українських товариств Латвії у Ризі.

«Я думаю, що цей рушник об’єднає українців, які проживають у Латвії. Надіюсь, що Господь благословив і укріпив їх на цю справу, а також дав їм натхнення вишити рушник красиво, із щирим серцем і з любов’ю до своєї рідної України і до Латвії», – зазначив Радіо Свобода отець Григорій.

«Червоними і чорними нитками…»

Ідея вишити найдовший Рушник українців Латвії виникла у місцевих українок Тетяни Лазди, Олени Грабар та Тетяни Дудченко. Організацію акції взяло на себе Об’єднання українських товариств Латвії. Допомога надійшла також із України.

«Домоткане полотно з нитками і побажаннями «рівних хрестиків» нам надіслала з Коломиї родина Оксани Довірак, а схему рушника допоміг розробити хлопець з Києва Тарас Кулик. Рушник вишиватимемо червоними та чорними нитками. Червоний колір символізує радість, енергію, життя, а чорний – землю, багатство», – зазначила керівник українського культурного центру «Джерело» з Єлгави Тетяна Лазда.

Центральним мотивом Рушника українців Латвії буде «Вазон – Дерево життя», як символ безсмертя. Квіти у Вазоні символізуватимуть українські товариства Латвії, а коріння – Україну.

По центру рушника буде вишитий віночок з дубового листя та калини, як символи Латвії та України. Його вишиє найстаріша українська майстриня Латвії, 90-річна Стефанія Ваврух. Вишиті нею роботи прикрашають клуб-кав’ярню «Дніпро» у Ризі.

Вишиватимуть урочисто

12012204sch

А ось так свого часу вишивали Рушник національної єдності. Зліва направо: Тетяна Протчева, Катерина Ющенко, Ганна Ушеренко

Перший фрагмент вишивки зроблять українські майстрині у Єлгаві, останній у Ризі.

Керівник Об’єднання українських товариств Латвії Людмила Бєлинцева, яка нещодавно стала призером в конкурсі «Жіноча премія 2011 у Латвії» в номінації «Добре серце», зазначила Радіо Свобода, що процес вишивки у різних регіонах Латвії й передача рушника відбуватиметься урочисто.

У заходах братимуть участь молодь, представники місцевої влади, ЗМІ, інші національні товариства Латвії, щоб привернути увагу до традицій українського народу.

«В концепції акції «Український рушник Латвії» написано, що його передає одне українське товариство Латвії іншому для вишивання в урочистих умовах, на якомусь українському святі, – каже Людмила Бєлинцева. – З якою метою? Щоб акція залишилася у пам’яті людей».

За її словами, акція «Вишиваймо «Рушник українців Латвії» ознаменує початок нового, другого сторіччя української діаспори Латвії. Триватимете вона рік, потім вишитий рушник урочисто передадуть Українському інформаційному центру при Латвійській академічній бібліотеці Латвії.

© Людмила Пилип

Джерело:
“Радіо Свобода”

В тему:

Розпочато акцію «Рушник єдності поколінь»

У Вінниці презентували 8-метровий Подільський рушник

І на тім рушникові…

Весілля з вишитим драконом

Comments are closed.