Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

І на тім рушникові…

10080303schНа головному київському рушнику можна буде побачити візерунки різних епох: від Трипільської культури до сьогодення.

«Невже Київ досі не має власного рушника?» – подумали якось столичні чиновники. Отримавши схвальну відповідь на своє запитання, вирішили «запустити» акцію з вишивання рушника-оберега української столиці.

Головний рушник столиці вишивають умілі руки

Вчора велетенський рушник (сім метрів конопляного полотна – це не жарти!) вишивали у Київському Міському Центрі роботи з жінками. Жіночки поважного віку сіли обабіч довжелезного столу і взялися до роботи: кожна прикрашала ниткою «свій» шматочок оберегу. До слова, рушник вишивають не муліне, а… грубою пряжею для плетіння, аби візерунки були об’ємними та «не загубилися» на тлі полотна-велета. Вишивка буде виконана у техніці «стебельний шов» та «настил».

Вишивальна «толока»

Ескіз рушника-оберега розробляли фахівці-етнографи. Вони розташували на малюнку різні орнаменти, тож на рушникові по черзі красуватимуться візерунки Трипільської культури, Софії Київської, яскраві барви Козаччини, після них – ромби з тризубами (символізують руки жінок, що тягнуться вгору – жінки «мріють про майбутнє» і народжують дітей), дерево життя і, нарешті, наш герб.

Ескіз гігантського рушника

«Рушник – це дуже важлива річ для українця: він живе з ним усе життя та відходить у вічність. А наш рушник, який зараз вишивають майстрині, може стати гарним оберегом міста, якщо ми зустрічатимемо ним молодих матусь, проводжатимемо хлопців до армії та відзначатимемо з ним Весілля…» – розповідає організатор акції – начальник управління у справах жінок, інвалідів та ветеранів війни та праці Київської міської державної адміністрації Ірина Голубєва.

До рукоділля запрошують усіх охочих: і школярів, і студентів, і пенсіонерів. Хтось із них робить лише перші кроки у вишиванні, хтось може похизуватися величезним хендмейдовим досвідом, але участь в акції цікава усім. До речі, вишивають рушник не лише мешканці Київщини: до створення столичного оберегу вже залучилися майстрині Закарпатської, Полтавської та Житомирської областей. Вишивали рушник навіть працівники дванадцяти пекарень Києва: за рукоділлям їх зібрав Хлібокомбінат №6.

Вишивальниці працювали синхронно

Нині понад двісті українок залишили на рушнику свої стібки. Організатори акції прогнозують, що загалом у цій справі візьме участь приблизно тисяча вишивальниць. Поки що вишивання оберега – благочинна акція, проте зовсім скоро за цю роботу платитимуть гроші – 50-100 грн. на день. Таким чином, кажуть організатори, робота піде швидше.

Вже сьогодні рушник вирушає у мандри: долучитися до його створення зможуть вишивальниці Ізмаїлу Одеської області. 28 вересня рушник збере навколо себе майстрів у Соломянському районі Києва, 19 жовтня його вишиватимуть у столичному Вищому професійному училищі швейного і перукарського мистецтва. Згодом оберіг попрямує до Чернігова та Сум. Завершити глобальне вишивання планують у травні наступного року, аби піднести столиці гідний подарунок до її Дня народження.

Джерело:
“made-in-ukraine.info”

В тему:

У Вінниці презентували 8-метровий Подільський рушник

Рушник національної єдності

Символіка українського рушника

«Дерево – життя»

Comments are closed.