Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

Виставка традиційного зимового одягу

12011201schУ столичному Музеї Івана Гончара розпочалася виставка «Зимова святкова ноша», яка триватиме до 28 січня 2012 року. Серед експонатів можна побачити зимове чоловіче та жіноче вбрання різних історико-етнографічних регіонів України із фондової збірки НЦНК «Музей Івана Гончара».

Відзначаючи в цьому році 100-річчя від Дня народження засновника музею Івана Макаровича Гончара цією виставкою, працівники музею хочуть привернути увагу наших співвітчизників до народної ноші.

«Іван Гончар приділяв колекціонуванню вбрання особливу увагу, адже він чітко усвідомлював ту значну його роль, як засобу національної ідентифікації. Кожен народ у світі цікавий для інших не сучасним, космополітичним вбранням, а колоритною національною ношею, – кажуть організатори виставки. – Сподіваємося цією експозицією пробудити у людей інтерес до вивчення своєї традиції, історії, культури та характеру вбрання. Виставка становитиме значний інтерес для всіх, хто спеціально досліджує крої та оздоблення народного вбрання різних земель України».

Наша країна розташована у помірному кліматичному поясі, де яскраво виражено чотири пори року. Завдяки цьому, одяг був різноманітний, і на зиму у кожному регіоні було чимало теплих речей. Етнографічний словник, у якому подано назви деталей зимового вбрання, нараховує десятки одиниць. Серед них – відомі і популярні кожухи, свити, бурки, киреї, сердаки, кептарі та багато іншого хутряного і сукняного вовняного вбрання, яке доповнюється різноманітними головними уборами та аксесуарами.

«Треба відзначити, що так як і натільне вбрання (сорочки), верхній одяг щедро оздоблювався тканням, вишиттям, аплікацією, шнурами, кутасиками, плетінням тощо. У цьому проявився художній смак та хист наших предків», – зазначають у музеї.

Разом з тим, оздоби в першу чергу несуть не декоративне, а оберегове значення, а також слугують своєрідним сигналом для інших людей. По вбранню можна було сказати про соціальний та майновий статус людини, її приналежність до певного етносу. Адже часом кожне село мало свої усталені матеріали, крої та оздоби для вбрання.

Виставку «Зимова святкова ноша» можна відвідати до 28 січня щодня, окрім понеділка та останнього вівторка місяця, з 10:00 до 17:30. Адреса Музею Гончара: Київ, вул. Мазепи, 29. Вартість вхідного квитка для дорослих – 15 грн, для дітей та пенсіонерів – 3 грн.


В тему:

Річанська гуня – бренд, що гріє і тіло, і душу

Шкіряний одяг Західної України

Що вдягнути сучасним гуцулкам?

Крижаний ланцюг

Сумка валяна «Зимова акварель»

Традиційне по-новому (відео)

2 comments to Виставка традиційного зимового одягу