Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

У Вінниці, в школі №21 хвалилися вишиванками та міряли коси

12011001schПровести у школі Вінниці тиждень української мови запропонувала Галина Комарчук. А щоб свято стало яскравим, вчителька запропонувала носити протягом цього часу національне вбрання.

Директор школи Андрій Космина підтримав пропозицію, хоча щиро розповів, що, на жаль, не має власної вишиванки. Втім, на свято прийшов у розкішній сорочці. Обидві її поли розшиті великими барвистими узорами зверху до низу. Її визнали кращою вдяганкою. Директор позичив вишиванку у знайомої майстрині. Те саме зробив 11-класник Олексій. Хлопець каже, що батькові дав сорочку його товариш, який співає у самодіяльному хорі. Після свята син попросив маму й тата, щоб купили йому вишиванку. Семикласниці Людмилі Матяш вишиту блузу дала бабуся.


Проте самими вишиванками у школі не обмежилися.

Там організували і конкурс на найдовшу косу, і виставку рушників, ярмарок національних страв та багато інших забав.

У вівторок під час великої перерви у фойє провели конкурс на найдовшу косу. Претендентки на перемогу були одягнені у довгі вишиті сорочки, які віднайшли у своїх бабусь і прабабусі. З динаміків лунали пісні про дівочу вроду. А в цей час вродливі хлопці визначали, у кого з дівчат найдовше волосся. При цьому не користувалися лінійками.

- Вчителька сказала, що це недобре, коли ніжної дівочої голівки торкатиметься лінійка чи інший метромір, – розповідає чорнявий одинадцятикласник. – То ми міряли п‘ядями. Один підтримував волосся, другий міряв, третій перевіряв, чи не помилився.

Найдовшу косу у цій школі має Людмила Матяш з 7-А класу. Друге і третє місця дісталося дівчаткам з однаковим прізвищем Дахненко – Аліні з 8-А і Юлі з 6-Б класу. Переможниця Людмила Матяш каже, що доглядає волосся за рецептами своєї бабусі. У неї в молоді роки теж була довга коса.

- Бабуся щоразу готує мені настоянки для ополіскування волосся після їх миття, – каже дівчинка. – Для цього використовує ромашка, череда, кропива.

Після нагородження переможців професійні перукарі, яких запросили на свято, провели майстер-клас для дівчаток на предмет того, як треба доглядати за довгим волоссям.

У середу у школі була виставка рушників.

- Ще за місяць ми попередили учнів, щоб попросили у рідних, знайомих вишиті рушники, – каже Галина Комарчук. – Виставка вийшла дуже гарною. Там були і стародавні вишивки на домотканому полотні, і сучасні вироби.

У четвер діти продавали національні страви і вироби з національною символікою. Приготувати їх учням допомагали батьки. Крім тістечок, пирогів, вареників, пропонували вироби з бісеру, дерева, паперу. 9-А переміг у номінації «Національний колорит», 9-Б – «Оригінальність», 8-А – «За маминими рецептами», 4-А – «Вироби своїми руками». Зароблені гроші вчителі пропонували залишити для потреб класів, але діти вирішили по-іншому – планують передати на благодійність.

На свято української мови в актовому залі зібралися учні і вчителі. Його організацією був приємно вражений запрошений гість мовознавець, професор педуніверситету Анатолій Подолинний. Він сказав, що від такого розмаїття національного вбрання «душа співає». Професор сказав, що пропонуватиме таку ж родзинку під час проведення аналогічних заходів своїм студентам Інституту філології. Привселюдно відзначили учнів найактивніших класів – 1-А і 1-Б, 9-Б, а також тих, хто пропагував національне вбрання – Олександра Кришталя, Яну Бугай, Аліну Дахненко, Юлю Ясельську, Анастасію Мосінзову. Нагороди їм вручив згаданий мовознавець.

© Віктор СКРИПНИК

Джерело:
“20 хвилин”, 01.12.2011

В тему:

У Черкасах на Свято останнього дзвоника учні йдуть у вишиванках

Тиждень української вишивки в школі-гімназії

Вишивана газета про вишиванку

2 comments to У Вінниці, в школі №21 хвалилися вишиванками та міряли коси