Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

На пари – у вишиванках

11050504schСтуденти і викладачі Україно-Нідерландського факультету економічного університету на третій день Великодніх свят прийшли на пари у вишиванках. Таку традицію у цьому закладі підтримуватимуть і в наступні роки.

У вишиванці, яку колись бабуся-лемкиня вишила собі на весілля, прийшла на пари студентка Україно-Нідерландського факультету економічного університету Марія Владика.

- Цій сорочці вже 80 років, – розповідає дівчина. – Візерунки на сорочці мають свою символіку. Знаю лише, що вишиті ромби захищають від Нечистої сили. Загалом я дуже люблю вишиванку. Одягаю її по кілька разів на рік у різні свята.

Також у сорочках з не менш цікавою історією можна було побачити у цьому навчальному закладі не одного студента. Одягли вишиванки і деякі викладачі. Власне, цього річ тут започаткували традицію одягати вишиванки у день навчання, який припадає на третій день Великодніх свят. Таким чином можна підтримати святковий настрій. Таку ініціативу подали декан факультету разом зі студентами. Продовжимо цю традицію і в наступні роки, каже декан Україно-Нідерландського факультету Людмила Гаврилюк-Єнсен.

Вишиванка – стильна

Декан також прийшла у сорочці, вишитій квітами гладдю.

- Моя вишиванка волинська, адже я з того краю, – каже вона. – Її вишила місцева майстриня.

Студентський декан Володимир Мартинишин одягнув сорочку, вишиту червоними і чорними нитками. Її юнак придбав собі на випускний на ярмарку у Тернополі.

- Незважаючи на те, що у нас Україно-Нідерландський факультет, хочемо показати, що ми не лише орієнтуємось на Європу, але у нас чітко встановлені основи українства, – каже він. – У вишиванках лише частина студентів, сподіваємось, наступного року прийдуть всі.

Справжнє дефіле у вишиванках показали студентки факультету. До їхніх сорочок пасували широкі пояси, взуття на високих підборах.

Третьокурсниця Оксана Гадомська одягла вишиванку до чорних легінсів, а підкреслила наряд широким чорним поясом.

- Раніше я ходила на народні танці, тоді я позичала цю вишиванку в однієї дівчини. Якось вона подарувала мені цю сорочку, адже сказала, що мені дуже пасує, – розповідає дівчина. – Вишиванка стильна річ. Взагалі дуже люблю вишите. Навіть на випускному була у вишитій сорочці та спідниці в національному стилі.

Сорочці понад сто років

У борщівській вишиванці красувалася другокурсниця Олена Волощук. Цій сорочці вже більше 100 років, її вишили у 1900 році.

- Такі сорочки нині можна побачити хіба що у колекціях, – розповідає дівчина. – Вони унікальні, тому купити їх дуже важко. А також нині неможливо відтворити цей візерунок. Моя сорочка із колекції мого дядька Тараса Демкури.

Подібні нині так важко знайти, адже їх залишилися одиниці.

- Річ у тім, що бабусі по селах заповіли, щоб їх ховали у цих сорочках, – каже Олена. – Тому кажуть, що борщівські вишиванки лежать у землі.

Олена Волощук родом із Борщова. Тому цікавиться історією борщівської вишиванки і пишається Нею.

- Сорочка вишита На домотканій тканині нитками із вовни молодих ягнят, – розповідає студентка. – На вишиванці багато чорного, адже її вважали жалобною. Тим не менше, ці сорочки стали візитівкою краю. До речі, у Катерини Ющенко є сукня з борщівською вишивкою, яку пошила Вікторія Гресь.

© Євгенія Цебрій

Джерело:
Газета “20 хвилин”, №51, 29.04-30.04.2011, ст 9

11050503sch


В тему:

Сайт Україно-Нідерландського факультету економіки і менеджменту Тернопільського національного економічного університету

День вишиванки: епіцентр подій (Чернівці, 2010 р.)

День української вишиванки (Чернівці, 2009 р.)

Тиждень факультету закінчився святом вишиванки

«Сфотографуйся на паспорт у вишиванці!»

Folk-одяг: модно чи немодно?

Cеред молоді носіння вишиванки стає модним і стильним явищем

Тиждень української вишивки в школі-гімназії

Чоловіча ткана сорочка «Хома»

Молодіжна теніска «Хміль»

Перший етно-вівторок в клубі “Київ” пройшов “на ура”

Запальні танці на свіжому повітрі

Модернові українські вишиванки

Свято української вишивки в Торонто (відео)

Comments are closed.