Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Cеред молоді носіння вишиванки стає модним і стильним явищем

Вишиванка для українців має велике значення. Ніхто не пам’ятає, коли виник цей вид народного мистецтва. Та можна з упевненістю сказати, що сорочка, уквітчана різнобарвними візерунками, – це не просто святковий одяг.

“Такий одяг купують нечасто. Проте, незважаючи на ціну, до сорочок прицінюються і вітчизняні, й іноземні покупці. Така річ купується на роки, і вона того варта, бо служить оберегом від усього поганого”, – розповіла продавець місцевого (у м. Хмельницький) ринку Валентина.”Хочеться сподіватися, що інтерес і шана до вишиванки серед молоді, яка не піддавалася впливу радянської ідеологічної машини, зросте настільки, що цей рух поширюватиметься по всій Україні”, – сказала майстриня українських вишиванок Галина Цимбалюк. Із давніх-давен наші пращури на вишиванках прагнули відобразити не лише велике різноманіття флори й фауни, а й вишивали прадавні сакральні символи. Хто зна, чи мали вони вплив на того, хто їх носив, та в народі кажуть, що такі сорочки були оберегами, мали захисні містично-магічні властивості. “Для того, щоб підкреслити свою приналежність до українського народу, необов’язково одягати традиційний стрій! Існує сучасний одяг з етнічними елементами, а також з різноманітними написами та зображеннями на українську тематику”, – розповіла вишивальниця Галина Цимбалюк. По-перше, це підкреслення українськості, патріотизму, відданості своїй державі, по-друге, це просто оригінально. Вишивана сорочка як один із елементів народного вбрання відображувала в собі світогляд, внутрішній і зовнішній світ у сприйнятті українців. А тому наявність на вишивці символіки сонця, зірок, добра, кругообігу життя тощо свідчила про глибинність уявлень наших пращурів про світобудову, боротьбу добра і зла, призначення людини у цьому світі. “Сьогодні на їх основі в народній вишивці широко використовуються такі мотиви, як “баранячі роги”, “кучері”, “кудрявці”, – розповіда Галина Федорівна. Прогулюючися вулицями міста, можна звернути увагу: багато юнаків і дівчат вдягнені в українські вишиванки. А сучасності ансамблю додають усе ті ж, уподобані молоддю, джинси. Вишиванка разом із потертими джинсами має досить сучасний і оригінальний вигляд.

Надія ШЕСТОПАЛ

Джерело:

VSIM.com.ua


А у вашому особистому гардеробі є сучасний одяг в українському етнічному стилі? Ще ні? Тоді вам давно пора відвідати крамницю «Рідна мода»®.



В тему:

Folk-одяг: модно чи немодно?

Не віддамо вишиванку бюрократам!

Вишиванка: Мода по-українськи

Національний стиль в одязі як вираз національної самосвідомості

Comments are closed.