Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Енергетика оберега

11042510schКуди одягнути вишиванку і як поєднати її з рештою речей.

Не зневажати своєї національності й пишатись тим, що ми – українці, – модно! Вишиванка – це не просто полотняна сорочка, розшита різнобарвними нитками. Вишиванка – це оберіг, втілення любові тієї людини, яка створила сорочку. Зрештою, як у відомій пісні, “згорточок старого полотна, і вишите моє життя на ньому”. Тому й ставитись до вибору вишиванки слід обачно. Щоправда, придбавши справді якісну вишиванку, Ви ніколи не пошкодуєте про свій вибір. Останнім часом народне вбрання стає все більш актуальним.

Якість чи ціна?

Упродовж останнього десятиліття мода на народні традиції знаходить своє втілення всюди: тішать око не лише традиційні вишиванки, але й вишиті футболки, бейсболки. Отож, противникам консерватизму теж є з чого вибрати.

Проте, вирушаючи на пошуки вишиванки, зважайте на те, для чого Вам сорочка. Якщо Ви бажаєте одягати вишиванку щодня, тоді шукайте сорочку а ля “економ-клас”, можна й китайського виробництва. До речі, у Львові вже доволі довго імпортують вишиванки саме… з Китаю! Такий одяг шиють із дешевших тканин, на нитках заощаджують та й не хенд-мейд це: створюють їх машини. Зате ціни “не кусаються”: дозволити таку сорочку собі може кожен. Однак найчастіше це все ж недорога стилізація під українську народну сорочку. До того ж, їх можна одягати повсякденно. До таких щоденних вишиванок належать і мережені футболки, яких вдосталь і на Вернісажі, й у крамницях.

Якщо ж Ви хочете вишиванку для особливих приводів, заощаджувати не варто. Краще придбати одну дорогу, розкішну сорочку, яка вирізнятиметься з-поміж усього Вашого гардероба своєю красою і личитиме до будь-якого свята.

Потужну енергетику несуть сорочки, вишиті люблячими руками дружини чи матері. Та, на жаль, не завжди на це вистачає часу.

Найкращою ж вишиванкою буде та, яку у Вашій родині передають із покоління в покоління: як-не-як, могутній дух предків і надійний захист сімейної любові відчуваються навіть у швах і хрестиках.

Куди не глянь – усюди вишиванки

Все частіше вишиванки вимагає дрес-код. Зокрема, на деяких фестивалях чи заходах без вишитої сорочки – зась! Та й заощадити можна: до прикладу, на фестивалі “Країна мрій” тим, хто у вишиванці, квиток за півціни.

Та не лише державними святами чи сценічними виступами можна обмежитись тепер для того, щоб приміряти український народний костюм. Зокрема, вже не одна пара вирішила побратись саме у народному вбранні. Деякі закохані лише на церемонії в РАЦСі, інші ж усе весілля одягнені в національний одяг і дають собі раду без білих суконь чи смокінгів. Ба більше, навіть гості дотримуються народного “дрес-коду”!

Пригодиться український костюм і для випускниць. Національне вбрання потроху витісняє радянські банти і фартушки з останніх дзвоників та підсумкових атестацій.

А ще молодь популяризує ідею фотографуватись на паспорт у вишиванці. Тож якщо настав час змінити світлину в документі, одягніть гаптовану сорочку, заповнивши таким чином відсутню графу про національність.

Однак тим, хто вирішив одягти стрій для важливої у своєму житті події, таки доведеться вбрання придбати. Знайти охочих здати костюм напрокат обмаль.

Не забувайте також, що вишиванка є і прекрасним подарунком! Отже, якщо хтось із Вашого оточення ще не має сорочки – сміливо презентуйте.

Червоне – то любов, а чорне – то журба…

Складно сказати, вишиванки яких кольорів модні. Кожен колір тканини чи узору символізує певну силу, яка оберігатиме власника сорочки. До прикладу, червоні гаптування допомагають у любові (до того ж, це колір сонця), чорні ж – захищають від злих сил, білі – оберігають незайманість душі. Зелений колір – на добро, синій – символізує небо і воду. Орнамент калини символізує невмирущість роду, мак обороняє від біди, а виноград вишивають для молодої пари.

Кожен візерунок свідчить про приналежність до певного регіону чи етнічної групи. Поліські сорочки знамениті вишивкою білим по білому. Вишиванки з Південної України – густо вишиті рослинними візерунками. Буковинські вирізняються різнобарв’ям та розмаїттям узорів.

Для того, аби виглядати неперевершено, можна обрати вишиванку, гаптовану яким завгодно способом. Якщо Вам не імпонують хрестики, шукайте сорочку, вишиту гладдю або мережкою (особлива техніка переплетення полотна).

Та насправді кожна вишиванка, незалежно від кольору, візерунку чи техніки гаптування – модна!

Якщо ж Ви скептично ставитесь до народних традицій – не проблема. Можна поєднати українські орнаменти з сучасним одягом. Цікавими є вечірні та коктейльні сукні з елементами вишивки, орнамент та кольорова гама яких не мають жодних обмежень. А туніка і джинси гармоніюють з народними гаптуваннями. Аксесуари з вишивкою вдало доповнюватимуть ансамбль в стилі етно. Варті уваги і вишивки бісером.

Побутує думка, що вишиванка личить лише до широких козацьких шароварів і смушевої шапки зі шликом чи до низок коралів і плахти із запаскою. Ні! Сучасні тенденції дозволяють поєднувати вишиванку з чим завгодно: і з потертими джинсами, і з діловими піджаками, і з романтичними сукнями. Головне, аби в душі Ви залишались українцем і гідно прославляли свій народ не лише вбранням, але й відповідною поведінкою.

Зрештою, як бачимо, національний одяг таки необхідно мати. Та до цього змушує не лише мода. Вишиванку все ж мусить мати кожен, хто вважає себе українцем.


Роксолана Богуцька,
дизайнер:

– Я у своїх колекціях випробувала безліч елементів народної творчості: і металу, і ткацтва, і скла. Згодом настала черга вишивки. Відтоді саме вишивка стала улюбленим елементом, адже вона підходить до будь-якої тканини і має величезний потенціал для розвитку в модній індустрії. Кожна вишивка вирізняється з-поміж інших чи то орнаментом (геометричним, рослинним чи тваринним), чи то кольоровою гамою, спектр якої залежить від етнічної території.

Найцікавішими є старі вишиванки, які ми реставруємо і потім використовуємо як вінтаж у нових колекціях. Немає нічого кращого, аніж старовинні автентичні орнаменти, які придумали майстри сотні років тому. Придумувати щось нове неправильно, бо кожна квіточка чи зірочка мають своє важливе значення. Тому використовую зазвичай старі узори або їхні копії. Якщо вношу зміни, то лише в кольорову гаму. Такі вишивки дуже вдало вписуються в сучасний одяг, який імпонує не лише українцям, а й іноземцям. Власне вишивка – вид мистецтва, який дуже цікавить іноземців як один з проявів української народної творчості.

Деколи у своїх колекціях роблю перерву і створюю колекції без вишивок, аби шанувальники розуміли, що Роксолана Богуцька – це не лише етно. І хоча дві останні колекції були присвячені ар-деко і роботам Альфонса Мухи, але ми не припиняємо працювати з вишивкою. Окрім цього, намагаюсь створити вишиті речі, які хочеться одягнути не лише на Великдень чи Різдво, але й на будь-яку святкову подію: чи то на прийом, чи на ювілей, чи просто в театр.

© Оля Никорак

Джерело:
“Львівська пошта”

Comments are closed.