Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
oбрядовість

Весілля в народному стилі від українських знаменитостей

10073002schВесілля в народному стилі зараз дуже популярні в Україні, хоча мода на них зародилася ще напочатку 1990-х років, на зорі українського відродження. Все почалося зі Львова і з Тернополя – із львівського „Товариства Лева” і тернопільського товариства „Вертеп”. Молоді люди саме з цих формувань почали одружуватися у народних строях, усіх гостей на весілля також просили прийти у вишиванках, а у виборі весільної музики надавали перевагу народним музикам акустичного звучання, а не традиційним „лабухам” з електрогітарами та „іоніками”.


Щодо ж до іншої складової весілля в народному стилі – дотримання всіх стародавніх звичаїв і обрядів – то я би сказала, що ця мода ніколи і не проходила, люди дотримувалися усіх цих звичаїв на весіллях навіть за радянських часів, особливо в селах (маю на увазі, викуп молодої („брама”), традиційні пісні про „гірку горілку”, розплітання коси і зав’язування хустки молодій наприкінці весілля, поділ короваю між гостями і т.д., це все завжди було і нікуди не зникало).

Словом, якщо бути вже особливо точним, то зараз в Україні буяє мода на народний стиль у весільному одязі і весільній музиці, але… Я не збираюся тут писати науковий трактат на цю тему, хай то зробить хтось інший, якщо має бажання. Я просто хочу відзначити, що мода на весілля в народному стилі в Україні зараз настільки сильна, що навіть деякі знаменистості ідуть під вінець у вишиванках і під звуки троїстих музик. Але про ті пари, про які я збираюся розповідати, просто нечесно буде сказати, що вони одружувалися в народному стилі просто віддаючи данину моді. Ці молоді люди одружувалися в такий спосіб тому, що є свідомими українцями і українство в них в крові.

Весілля Анни Андрієвської і Віктора Загреби, червень 2006-го

Ці двоє відомих київських журналістів зробили своє весілля святом і справжньою пригодою водночас для всіх своїх рідних, близьких і знайомих зі столиці. Анна і Віктор просто „повантажили” всю компанію в автобус і завезли Карпати, а саме у село Криворівню Верховинського району Івано-Франківської області. Так-так, у цю саму знамениту Криворівню, де жив і творив геній української літератури Іван Франко. Наречений, наречена і майже всі весільні гості були одягнуті в українські строї. Вінчалися молодята у старовинній дерев’яній церкві, якій понад 300 років. Гляньте-но на фото нареченої Анни на вінчанні! Урочисто, романтично і дуже трепетно…

Українське весілля наречена Анна

Фото Олександра Доманського

А після церемонії вінчання в церкві молодята виконували усі гуцульські весільні звичаї, як-от дивилися разом в дірку калача, скільки ж то діточок Бозя їм там покаже :) ?

Весілля Віктор Анна калач

Фото Олександра Доманського

Після цього молодий і молода розривали цей калач навпіл. За звичаєм, кому дістанеться більший шматок, той буде главою сім”ї. Вийшло, що відшматували порівну – добрий знак, рівноправ’я буде, значить!

Весілля в українських Карпатах традиція розривання молодятами весільного хліба калача

Фото Олександра Доманського

Весільну забаву Анна і Віктор організували у дерев’яній гуцульській хаті-гражді. Гості пили-закусювали-співали-танцювали, кричали молодятам „Гірко!!!”, а ті і раді старатися :) (див. фото)

Українське весілля: наречений Віктор і наречена Анна цілуються

Фото Олександра Доманського

Весілля Сергія Притули (Тернопільського Сірого), вересень 2007-го

Мені навіть складно уявити, що відомий український шоумен Сергій Притула (киянин і екс-тернополянин, автор знаменитого монологу про українське весілля) робив би своє весілля не в українському стилі. Наскільки знаю Сергія, він є дуже свідомим українцем, ніколи не цурається своєї малої батьківщини (міста Збаража на Тернопільщині) і постійно підкреслює свою приналежність до Тернопільщини, про що можемо судити навіть із його сценічного імені – Тернопільський Сірий. Тому й не дивно, що своє весілля Сергій вирішив відгуляти на вітцівщині – у мальовничому Збаражі. Що цікаво, приготування до весілля почав ще задовго до того, як зробив пропозицію майбутній дружині :) Таємно, звичайно, щоб його обраниця ні про що не дізналася.

Юля (так звати Сергієву наречену, ну звісно, тепер вже дружину) йому не відмовила і відповіла „так” на пропозицію одружитися (а ви б відмовили такому хлопцеві, дівчата :) ?) Хоча, коли Сергій прикотив до неї на роботу (Юля працює у салоні „Ауді” у Києві) з усім кортежем „Камеді-клабу” і зробив цілу виставу зі свого освідчення, Юля на мить завагалася (а вона дівчина дуууже серйозна!) і подумала, що хлопці просто собі хильнули і забавляються. По ходу тої „вистави” зрозуміла, що не жартують, точніше, що Сергій не жартує і справді вирішив покінчити зі своїм холостяцьким статусом.

Свою холостяцьку вечірку перед весіллям, як розповів Сергій львівському ЗІКові, він провів у місті Лева. А саме весілля відбувалося в старовинному Збаразькому замку (замок на фото)

Збаразький замок, Тернопільська область, УкраїнаДень весілля був дуже інтенсивним в плані роз”їздів. Вранці весільного дня Сергій з дружбами і родичами вирушив зі Збаража (свого родинного дому) до Теребовлі (місто на Тернопільщині), звідки родом Юля. У Теребовлі, за звичаєм, викупив наречену і весільний кортеж рушив до Вишнівця Збаразького району, де у місцевій церкві відбувся обряд вінчання. Вінчав молодих отець Паладій, що було дуже символічним для обох молодят, тому що цей же отець вінчав ще Сергієвих батьків!

Після вінчання молодята поїхали до Збаразького замку, де їх чекали козаки з салютами. До речі, так трапилося, що цього ж дня до моєї подруги приїхав бойфренд із США і вона повезла його на екскурсію до Збаразького замку, навіть не підозрюючи, що цього ж дня у Сергія Притули весілля! Дізналася вона про весілля вже по факту, коли прибула до замку. Але оскільки в моїх друзів не було часу чекати молодят, то вони оглянули замок, пофотографувалися на згадку з козаками (див. фото)
Козаки на весіллі Сергія Притулиі поїхали. Але все одно, було цікаво і романтично.

Добре, але я відхилилася від теми про весілля Тернопільського Сірого. Грали на весіллі професійні музики – фольклорний ансамбль “Веселі галичани” Тернопільської обласної філармонії. Столи для гостей були накриті у барі „Легенда” при Збаразькому замку.

Що ж до весільного одягу молодят, то Юлина класична біла сукня дуже гармонувала із вишитою білим по білому Сергієвою українською сорочкою (а хто б сумнівався, що Сірий може одружитися не у вишиванці?!).
Весілля Сергія Притули (Тернопільського Сірого)Гостей на весіллі було 120. Як сказав Сергій, за галицькими мірками, це не цифра. І ще він зазначив у інтерв”ю ЗІКу (що мені, до речі, дуже сподобалося): “Я принципово не робив з весілля світської тусовки. Можна було понавозити з Києва два вагони “звьозд”, але ми з дружиною вирішили зробити весілля для своїх: це найближчі родичі і друзі, з якими ми пройшли Крим, Рим і мідні труби”.

Весілля Оксани Гринько („Бурдон”), листопад 2007-го

Солістка одного із найпопулярніших в Україні (і одного із моїх найулюбленіших) етно-модерн гурту „Бурдон” зі Львова Оксана Гринько і її наречений Олег зробили своє весілля абсолютно традиційно українським від початку і до кінця. В них, уявіть собі, навіть сватання було за суто українським звичаєм – у вишиваних строях, з пов”язуванням рушників старостам (на фото)

Сватання в Україні
і хустки нареченому.
Сватання Оксана ГринькоЩо мені особисто приємно, вінчання Оксани і Олега відбувалося у тій самій церкві, де вінчалися і ми з чоловіком (правда, ми на кілька місяців раніше) – старовинній (ще 18 століття!) дерев”яній церкві Премудрості Божої у Шевченківському Гаю Львова, і обряд вінчання проводив той же священик, що і в нас – отець Ігнатій (на фото).
Українське весілля: таїнство церковного шлюбуВесільний прийом молодята організували у дерев”яному ресторані українського стилю. Усі гості на весіллі, як бачите на фото, були в українських строях.
Весілля Оксани ГринькоЗабава вийшла на славу, було багато танців і пісень, навіть сама наречена не втрималася і заспівала зі своїм рідненьким „Бурдоном” (на фото).
Бурдон грає на весіллі Оксани ГринькоОкремо хочу відзначити одяг молодят. Не знаю, хто був у них дизайнером, але мені надзвичайно сподобалися їх костюми: Олегова українська сорочка, вишита білим по білому, і Оксанине вишите вбрання.

Під час вінчання молодята мали на головах вінки з барвінку і колосся (наречений) і барвінку та калини (наречена). Калина була і у весільному букеті Оксани. Наявність усіх цих традиційних українських квіткових та рослинних символів у весільному одязі молодят означає дуже добру долю для подружжя
Українське весілля Олег ОксанаНа вбранні Оксани зупинюся докладніше, оскільки мені особисто воно дуже сподобалося. Фактично, це була не одна сукня, а сукня з жакетом. На широкому поясі сукні гладдю вишиті маки та волошки – традиційні українські польові квіти,
Весілля Оксани Гринько: повязування хустки молодійтака ж вишивка повторена на спині білого жакета у стилі „бояриня”.
Українське весілля: шлюбні клятви

Весілля Віктора Бронюка („ТіК”), липень 2008-го

Лідер популярного українського гурту „ТіК” („Тверезість і культура”) Віктор Бронюк і його наречена (тепер вже дружина) Таня з Івано-Франківська організували їхнє весілля на малій батьківщині Віктора – селі Соколова на Вінничині. Весілля було в українському стилі „від” і „до”. На весіллі гуляло все село (на фото)

Весілля Віктора Бронюка (ТіК): танці до упадуСтоли накрили у спортзалі місцевої школи
Накриті столи на весіллі Віктора БронюкаТато Віктора нагнав 170 літрів самогонки, закусок і гарячих страв наготували розмаїтих, але „цвяхом” кулінарної програми, безперечено, були сало, квашені огірки і хліб домашньої випічки (а що ще ліпше йде під самогоночку?!). Ведучим весілля був знаменитий шоумен Сергій Притула (Тернопільський Сірий).
Сергій Притула (Тернопільський Сірий) тамадує на весіллі Віктора БронюкаВзагалі-то Сергій кілька років тому зарікся тамадувати на весіллях, але після того, як Віктор Бронюк змалював йому концепцію власного весілля, Сергій погодився.

Дружби і дружки на весіллі, яких молодята мали три пари, були одягнуті в українські вишивані строї; також чимало гостей одягнули на весілля вишиванки.

Одяг молодят окремо заслуговує на опис. Костюми для Віктора і Тані створювала відомий дизайнер з Івано-Франківська Ярина Жук. Для нареченого вона пошила лляну сорочку із вишивкою білим по білому, такі ж орнаменти прикрашали ліф білої сукні нареченої. Блискучим доповненням до весільного образу Тані були вдало підібрані білі гердан і сережки (бісер, ручна робота).
Українське весілля Віктора Бронюка (ТіК)І ще мені сподобався розкішний вельон нареченої, під яким відбувався перший поцілунок Тані і Віктора вже як подружжя :)
Весілля Віктора Бронюка (ТіК): Гірко!А ось і кліп з весілля Віктора Бронюка і його чарівної Тані.

З роси і з води усім „зірковим” українським молодятам! А особливо тим, хто не забуває прадідівських традицій і власним прикладом відроджує і пропагує їх!

Джерело:
“Українське весілля”

В тему:

Весілля у вишиванках

“Наречені Карпат”

У Пирогово пройшло свято “Осінь весільна”

Весілля в народному стилі

Під весільний вінець в українському національному вбранні

Покутське весілля на Прикарпатті

У Житомирі відбувся етнофестиваль “Поліське весілля”

Старовинний передвесільний обряд “Примірка сорочки” зберігся на Гомельщині

Комплект весільного вбрання від «Рідної моди»®

2 comments to Весілля в народному стилі від українських знаменитостей