Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

Благословення Родоутворення і продовження Роду

10100701schАнонс: 9 жовтня с. Бобриця Києво-Святошинський р-н. IV-Міжнародний фестиваль весільної традиції «Рожаниця».

10100702schЗ давніх-давен саме з осені розпочинався період весільних процесій та свят Родинної значимості. Слов`янське весілля в основі «злуки» двох (наречених) на молоде Родотворення, несло в собі й функцію об`єднання чужих (сватових) Родів до одного величного і цілісного Роду. Слов`янська культура міцно фундаментується на законах традицій родинного характеру, за для збагачення та максимальної гармонізації Роду.

Весілля – це перший крок до створення родини і тому наші предки досить серйозно підходили до цього циклу, адже єднав молодих сам Бог, від того подібна подія була досить значимою і важливою в житті людини.

«Весілля відбуваються на небесах» – виходячи з цього весільна (земна) процесія у Слов`ян відображала, саме цю, а не інакшу картину. «Князь і Княгиня», «Пава і Павич», «Бог і Богиня», – так величали наречених предки. Обрядодія весілля була досить довгою і пишною, яскравою і феєричною, містичною, драматичною і водночас жартівливою. За рахунок пісень, танців, обрядодій, примовок та приказувань, гостями «снувалась Небесна нитка» навколо наречених, яка «збивала золоту павутину» навколо них, аби ті були до віку в парі і не зазнали розлуки. Розлучення у Слов`ян, то великий прокльон Небес, – його боялись всі…

Сьогоднішня молодь не зважає ні Небо ні Землю. Весільна традиція нині є забутою, а разом з нею відходить суть та мораль таїнства і сакральності єднання двох во єдино на Благословення Родоутворення і продовження Роду в гармонії і достатку. Не свідоме, та не зважене рішення одружитися, часом навіть в таїну від батьків, несе за собою не що інше, як розлучення, а за ним, як правило, – матері одиночки, діти сироти, родинні сварки з жахливими наслідками та інше-не втішне…

«Рожаниця-фест» 2010 – з подолання даної проблеми на головний майдан села Бобриця сходяться:
- етно-обрядові колективи (Київ, Рівне, Чернігів, Брянск Росія, Гомель Білорусь);
- народні майстри України (майстер класи, ярмаркування);
- первинні ансамблі традиційного танцю (Київщина, Полтавщина, Чернігівщина);
- хранителі старовини (виставки етно строю, Древо Роду в ткацтві та вишивці);
- молодіжні етно-рок гурти (Україна Білорусь)

(Освячення полотна, винно-медові частування, коровайницькі поділи, дитячі розваги та забави, гарбузова каша на меду, катання на весільних упряжах, театралізовані дійства, весільні посади тощо)

Просимо долучитися до дійства. Дрес-код – етностиль.

Єднаємось во єдиний Рід за для відродження та буття в сучасності правдивої етно-культури з потоків світогляду предків, очі яких дивляться на нас з Небес.

9 жовтня с. Бобриця Києво-Святошинський р-н 12:00 – 23:00

тел. (097) 714 61 63


В тему:

Весілля в народному стилі від українських знаменитостей

Весілля у вишиванках

“Наречені Карпат”

У Пирогово пройшло свято “Осінь весільна”

Весілля в народному стилі

Під весільний вінець в українському національному вбранні

Покутське весілля на Прикарпатті

У Житомирі відбувся етнофестиваль “Поліське весілля”

Старовинний передвесільний обряд “Примірка сорочки” зберігся на Гомельщині

Комплект весільного вбрання від «Рідної моди»®

Comments are closed.