Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
цікавинки

Українці в українському

10072001sch«Живі журнали» і блоги – невичерпне джерело фотографій, що присвячені найрізним темам. Є серед них і чимало історичних фото, які дозволяють краще узнати історію народного одягу.

10072107sch

Надія Цинайко

Пропонуємо вашій увазі старі сімейні фотографії, розміщені в «живому журналі» відомої київської рукодільниці Надії Цинайко.

Отже:

- Світлини з нашого сімейного архіву. Сфотографувати їх я запланувала ще рік тому. Ось тепер моя совість чиста.

Всі світлини я зробила досить великими, щоби можна було якомога докладніше роздивитись деталі (скільки то можливо на старих фотографіях). Так що, тицяйте, збільшуйте, розглядайте.

Це найстаріша. На ній мої прабабуся Олена, прадід Іван та бабуся Соня (отой маленький колобок, що сидить на колінах). Світлина десь 1914 року. Можливо, знимкувались перед тим, як прадід ішов на війну. Це той самий кравець, про якого я вже писала і який шив весь той одяг.

Це вся сім’я бабусі (бабуся найстарша дитина). Якісь подробиці з життя я, мабуть, тут не буду розповідати (а розповісти є що). Бо то все ж таки особисте і ніяк не стосується рукоділля. Я згодом зроблю інші закриті записи.

В народному строї тут тільки прабабуся. Але й маленький Павлуша вдягнений в якусь гарну сорочку, схоже, що й з вишивкою.

Ну, а далі найцікавіші світлини.

Бабуся в білій сорочці. І якщо я не помиляюсь (на жаль, світлина світлини ;) того не передає, але я на оригіналі розглядала-розглядала і, здається, розгледіла, що це сорочка саме з цього посту, та, що третя). Або ж дуже схожа на неї.

Трохи крупніше.

Найшикарніша, на мій погляд фотографія: бабуся (ще файна дівка) в оточенні подруг. Ось тут можна насолоджуватись одягом, деталями, прикрасами.
Мене зацікавило, що в кожної дівчини є хрестик, але чомусь не при тілі, а зверху на намисті. Дві сорочки з однаковими візерунками, дві крайні праворуч також дуже схожі. Але в бабусі найгарніша сорочка, там такі калинові листочки. )))
А ви подивіться, яке взуття! Я би й зараз таке носила. )

І частинами.

Дві бабусині сестри і брат (до речі, в кожного дуже нелегка доля, але про те пізніше). На бабі Галі (ліворуч, та й не така вона там і баба ;) ) така ж сорочка, як на бабусі на попередній світлині.

Бабуся зі своїм другим чоловіком і сестрою. Мій дідусь у бабусі третій чоловік. Перший помер від тифу, другий не повернувся з війни.

Рукави сорочок ближче. Здається, обидві є в цьому минулорічному пості: в баби Галі – полуниці, в моєї баби Соні (тут їй десь 24-27 роки) – жолуді.

Джерело:
«Живий журнал» Надії Цинайко

В тему:

Народний одяг Наддніпрянської України (ХІХ ст.)

Перші фото в Чернівцях

Народний одяг закарпатських українців (фотографії 1920-х років)

Народний одяг на старовинних поштівках

Два портрети С.М.Драгомирової

Полтавські сорочки Тетяни Черненко

Як вдягались лемки

Comments are closed.