Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
цікавинки

У колекції Тернопільського краєзнавчого музею – майже 500 рушників

09122504schПобачити 30 рушників із фондової колекції обласного краєзнавчого музею нещодавно мали можливість тернополяни, які завітали на мистецький звіт Тернопільщини, що відбувся в ПК “Березіль”.

Старовинні рушники з різних куточків нашої області прикрашали святкову сцену.

- Це лише невелика частинка рушників із музейної колекції, — каже заступник директора обласного краєзнавчого музею Галина Савка. — Адже у наших фондах зберігається майже 500 рушників, серед яких 430 вишитих. Більшість із них є унікальними. Хочу зазначити, що вишиті рушники Тернопільщини свідчать про глибоку самобутність і тривалість місцевих орнаментальних традицій, про високий художній смак і багатство технічних засобів виконання. Наш край багатий галицькою, подільською, волинською та буковинською вишивками.

Окрім рушників із Тернопілля, у краєзнавчому музеї можна оглянути вишивки із Київської, Черкаської, Чернігівської та Сумської областей. Особливу цінність представляють авторські рушники, відтворені на зразках стародавньої вишивки.

- Раритетними стали рушники, вишиті на початку ХХ століття, — зазначає Галина Савка. — Вони частково надійшли до нас із Заліщицького етнографічного музею ще в 1948 році. Вишивки Заліщицького та Борщівського районів виділяються густими, без пробілів тканини, візерунками, що вишиті поверхневими стібками (кучерявим швом, об’ємною гладдю) вовняними нитками. Характерними елементами візерунків цих вишивок є так звані завитки, баранячі роги й есовидні знаки.

Вишиті речі центральних районів Тернопільщини, за словами пані Савки, виділяються поліхромією, що є основною особливістю Західного Поділля. Ці рушники виконані у двоколірній, переважно червоно-чорній, гамі. Для Кременеччини, Шумщини та Лановеччини характерний візантійський, рослинний тип орнаменту, а також геометризовано-рослинний орнамент чорно-червоного кольору. Техніка вишивання — “хрестик”, “прутик”, “стебнівка”, “козлик”.

09122503sch

Довідка
За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні, рослинні та зооморфні. Геометричні орнаменти виконуються набируванням, низзю, занизуванням, гладдю та хрестиком. Рослинні — поверхневими швами полтавською та художньою гладдю. Легкість і прозорість вишитих виробів досягається виколюванням і вирізуванням, оздобленням мереживом і бахромою.

Джерело:
“20 хвилин”

В тему:

У Вінниці презентували 8-метровий Подільський рушник

Рушник національної єдності

Народні рушники Чернігівщини

Старовинний рушник “Велосипедисти”

Виставка рушників у Полтаві

Ставши на рушник Тетяни Пшеничної, молодята живуть у мирі й злагоді

Comments are closed.