Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
oбрядовість

Трипільська толока «Від коріння родоводу»

09081303schВідтворили та набули досвіду будівництва оселі, який передавався від покоління до покоління з глибини віків, учасники трипільської толоки, організованої 8 серпня активним членом Української Громади, заслуженим працівником культури України Зоєю Ружин.

Під супровід народних пісень, чарівні звуки бандури та баяну всі бажаючі місили глину та мазали стіни реконструйованої двоповерхової трипільської хатини, що знаходиться на території приватного музею трипільської культури «Прадавня Аратта – Україна» в с. Трипілля, що на Київщині. А після гарної роботи скуштували справжні українські страви, дізнались більше про трипільську культуру під час екскурсії музеєм та, за словами Зої Ружин, не хотіли повертатися додому, настільки теплою, дружньою й справді родинною була атмосфера.

Про тисячолітність традиції народної толоки зазначив відомий дослідник Трипілля Юрій Шилов: «Толока за українською традицією – народне зібрання, на якому люди допомагають одне одному побудувати житло чи виконати інші роботи, необхідні в селянському побуті. Традиція дуже давня, яка, напевно, сягає часів трипільської археологічної культури».

На захід завітав Посол Чеської Республіки в Україні Ярослав Башта, адже відомий археолог В.Хвойка, який відкрив трипільську культуру в 1893 р., був чехом за походженням. Ярослав Башта подякував організаторам толоки за вшанування пам’яті Хвойки, який відкриттям трипільської культури утвердив велич України та Чехії для всього світу, та за справжній ентузіазм у відновленні історичної пам’яті.

«Відкриттям трипільської археологічної культури на території України Вікентій Хвойка заявив світу про першоджерельність української землі для усієї індоєвропейської спільноти. Наше завдання поширювати ці знання і зберігати історичну спадщину, яка залишилася від пращурів», – переконана прес-секретар Української Громади Людмила Бойченко. Вітаючи учасників толоки «Від коріння родоводу», вона висловила сподівання, що усвідомлення себе нащадками родоводу трипільців відродить в українського народу почуття гідності, самоповаги і вневненості у здатності творити гідне майбутнє.

Після урочистої частини трипільської толоки вперше була презентована пісня «Корінням з Аратти», яку виконав відомий український баритон Андрій Масляков (слова З. Ружин, муз. О. Ткаченка).

Українська Громада висловлює щиру вдячність Зої Ружин, виконавчому директору заходу, та Олександру Поліщуку, голові оргкомітету, за організацію і проведення трипільської толоки «Від коріння родоводу», за невтомну справу у збереженні українських традицій, звичаїв, ремесел та обрядів, за популяризацію історичної правди про трипільців.

Джерело:
Українська Громада

Зверніть увагу на відеосюжети з дійства. Оскільки ця толока була священодійством, то переважна більшість учасників серйозно поставились до зауваження «Рідної моди»®, що під час толоки бажано бути вдягнутим у трипільському стилі або у білу вишиванку або у сучасний одяг із сонячною символікою. Як ви побачите у відеосюжетах – більшість учасників обрали саме такий одяг.
Дивитися сюжет про толоку у програмі ТСН (1+1) від 08.08.09
Дивитися сюжет у програмі «Подробиці» (Інтер) від 08.08.09 (з 12 хв.)

В тему:

З історії реконструкцій одягу у Товаристві Коло-Ра

Шеврон “Трипільський безкінечник”

Нашивка “Трипільський Тур (бик)”

Comments are closed.