Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Добрий погляд привертає, від злого – оберігає…

Даремно наші чиновниці ігнорують одяг з вишивкою.

Дослідники довели, що вишивка є оберегом.

Дослідники довели, що вишивка є оберегом.

Унікальну колекцію сучасного українського одягу підготували літинські майстрині спільно із закарпатськими модельєрами. Громадська організація “Подільський народний інститут культури” разом з Косівським державним інститутом прикладного та декоративного мистецтва підготували понад п’ять десятків суконь, які представили у місті Літині Вінницької області.

- Як красиво одягались наші предки, які гарні речі вони вміли творити власними руками! Куди це все поділося? На жаль, сучасні модниці забули, що в оздобленні одягу важливу роль відіграє вишивка. Мистецтвознавці та дослідники довели, що вишивка є оберегом від негативного впливу. Край низу одягу, рукавів та комір повинні бути захищені вишивкою. У кожній конкретній моделі вишивка несе своє пояснення, як код, зашифрований у вигляді знаків та символів. У виготовленні одягу велику роль відіграють кілька факторів: внутрішня культура майстра, його стан душі, вдалий вибір тканини, малюнка, кольору, стилю. В основу має бути закладено принципи гігієнічності, зручності, краси, доцільності. Не можна піддаватись впливу тимчасової моди, яка часто має на меті лише наживу, – розповідає завідуюча майстернею народно-прикладного мистецтва Подільського народного університету культури Раїса Яськова.

У Подільському народному університеті одягаються багато представниць творчої еліти Вінниччини. Голова ради цієї громадської організації Наталія Щепилова розповідає, що одяг з народними мотивами замовляють вчителі, вихователі, творчі особистості. А от чиновниць – мало. Хоча у гардеробі державного службовця повинні бути речі з вишивками.

“Популярністю користуються ткані речі. Кілька років тому жителька Літинського району Надія Кашпрук передала нам на зберігання ткацький верстат, якому понад 200 років. З ним тепер вправно працює молода майстриня Ольга Соледжук. Дізнавшись, що ми використовуємо лише натуральні нитки, багато любителів української моди зробили у нас замовлення”, – каже Наталя Щепилова.

З 1998 року Подільський народний університет культури підписав документи про співробітництво з Косівським державним інститутом прикладного та декоративного мистецтва, що на Івано-Франківщині. Це відкрило дорогу талановитим дітям Літинщини до вищої художньої освіти, адже щороку народний університет скеровує у ВНЗ на навчання дівчат і хлопців з Літина та навколишніх сіл.

- Разом ми працюємо у рамках мистецької програми “Наповнимо життя красою”. Сукні, які пропонуємо модницям, відрізняються від звичайного святкового одягу не лише оригінальним кроєм, неповторністю, сміливим поєднанням кольорів та форм, а й елементами українського оздоблення: вишивкою, бісером, аплікацією. До показу представляємо колекції дитячого одягу, святкові вечірні сукні та сценічний одяг. Таким чином підтримуємо матеріально талановитих швачок району і впроваджуємо нову хвилю в сучасному фешн-житті країни, – розповідає Наталя Щепилова.

Світлана ЄРОФЕЄВА,
Вінницька обл.

Джерело:

“Високий Замок”


Будьте розумніше за чиновниць – майте вдома вишиванку!


В тему:

Знаки стародавніх вишиванок

Folk-одяг: модно чи немодно?

Cеред молоді носіння вишиванки стає модним і стильним явищем

Народжуйтесь у вишиванках !

Більше тунік – гарних і різних !

Хіт сезону – ткана сорочка

Березнівчанка тче рушники на 200-річному верстаті

Comments are closed.