Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
oбрядовість

«Мамаєва Слобода» святкує Ордань (Водохреща)

12011501schАнонс: На Ордань (Водохреща) 19 січня 2012 року – «День відкритих дверей» – до 13-00 для всіх бажаючих вхід вільний та безоплатний.


Здавна так велось на козацькій Вкраїні, що козаки на Ордань розстрілювали з рушниць та гармат «нечисту силу», котра чимдуж вискакувала з води, саме в ту мить, коли священик занурював у воду хреста. Для нас це двічі актуально, адже саме на Різдвяні свята козацьке селище «Мамаєва Слобода» було атаковане «нечистою силою». Тож традиція наших прадідів, Запорозьких козаків, символічно розстрілювати з гармат, мушкетів та рушниць усіляку нечисть буде нами матеріалізована, біля Орданської ополонки, в прямому й переносному розумінні. Також наші прадіди мали добру традицію, якщо це було на Січі, після служби в церкві й купання в крижаній ополонці, ділитись на верхні та нижні курені (по течії Дніпра) і битися навкулачки «Лава на лаву» (стінка на стінку) за «Орданський Орден» (вирізаний у вигляді хреста крижаний хрест). Козаки, що мешкали на волості, також на Ордань влаштовували баталії: бились «Лава на лаву» – село проти села, або ж куток проти кутка. Переможена сторона виставляла переможцям могорич. Потім, як годилось у наших прадідів, були веселі гуляння. Під супровід троїстих музик всі дружньо танцювали та співали…

09:00 – 10:30 – в козацькій церкві «Покрова Пресвятої Богородиці» відбудеться Святкова Літургія.

10:00 – ярмарок народних майстрів

11:00 – Куштування звареного на відкритому вогні козацького куліша , а також запеченого на рожнах (вертелі) цілого кабана, дегустація традиційних хмільних українських напоїв козацької доби (вишняк, слив’янка, дулівка, медовуха)

12:30 – дружній бій між козаками «Лава на лаву» (стінка на стінку) за «Орданський Орден». Концерт фольклорного колективу, народні гуляння:

- усі бажаючі пірнути (шубовснути) в ополонку озера Красавиця, з якого бере початок річка Либідь збираються на березі. Настоятель козацької церкви Покрова Пресвятої Богородиці освячує воду в ополонці та благословляє всіх, хто бажає зануритись в крижану воду. В цей час лунають постріли з козацьких гармат та мушкетів – козаки символічно розстрілюють «нечисту силу», яка в цей час намагається «вистрибнути» з освяченої води. Люди весело та гамірно стрибають у воду, лунають козацькі литаври. Козаки оголошують, що всі, хто прийняв купель в крижаній Хрещенській воді, тепер мають право позмагатись за «Орданський Орден» (вирізаний з криги хрест). Козацький Осавул ділить усіх присутніх на дві лави й роз`яснює правила дружньої сутички. Переможці отримують в нагороду символічний «Орданський Орден» та могорич (відро дулівки) від сторони, яка отримала поразку.

16:00 – продовження народних гуляннь. Виконання колядок фольклорними колективами. На берег озера виноситься дідух, де потім відбувається веселе його спалення.

Давайте дружно та гучно, по-козацьки, відсвяткуємо Ордань (Водохреще) так, як це вміли робити Запорожці!

Водохреща 2011

Джерело:
“Мамаєва Слобода”

2 comments to «Мамаєва Слобода» святкує Ордань (Водохреща)