Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

В краєзнавчому музеї показали традиції та іновації українського вбрання

11052601schДо Міжнародного дня музеїв у Волинському обласному краєзнавчому музеї 17 травня 2011 р. відбулася музейно-мистецька акція “Українська мода: Традиції і сучасність”.

Традиційне народне вбрання – самобутній елемент матеріальної культури будь-якого народу. Несучи у собі всі основні риси, притаманні одягу інших регіонів України, народне вбрання волинян має разом з тим і свої регіональні особливості.

Територія сучасної Волинської області, де переважно проводиться вивчення волинського народного вбрання, належить до двох етнографічних районів: Волині і Полісся. Саме Полісся зберегло і донесло до нас неоціненні скарби народної творчості.

11052602sch

Поліський край є частиною України, що зберігає свій неповторний колорит. З поміж інших поліський одяг вирізняється домінуванням двоколірної біло-червоної гами. Біло-червоне кольорове звучання у поліському костюмі підкреслює його архаїчність і символізує поєднання двох начал: духовно-божественного (білий) та плотського-земного (червоний). Для орнаменту вишивок і узорнотканих матеріалів домінуючими були геометричні мотиви, скомпоновані у горизонтальні смуги, та поєднання червоного й невеликої кількості чорного або синього кольорів (на сорочках, спідницях, запасках, хустках).

У фондах Волинського краєзнавчого музею зберігається велика колекція одягу з різних районів Волині. Це – чоловічі і жіночі сорочки, верхній одяг, головні убори, взуття, пояси, прикраси. Деякі зразки були продемонстровані під час проведення музейно-мистецької акції “Українська мода: Традиції і сучасність” з нагоди Міжнародного дня музеїв.


Другою частиною цього заходу під час Дня відкритих дверей у музеї стало дефіле сучасного одягу з елементами вишивки характерної для нашого краю. Це − роботи учнів Луцького центру професійно-технічної освіти та дизайнера-початківця Олени Лозовик – студентки Луцького національного технічного університету. Будуть зокрема представлені: дитячий святковий одяг, вечірні плаття, жіночі костюми.

Представила музейну колекцію зав. відділом етнографії і народних промислів Наталія Гатальська, колекцію молодих волинських майстрів − методист Луцького центру професійно-технічної освіти Руслана Мотовільська.

Джерело:
“Музейний простір України”

Адреса:
Волинський обласний краєзнавчий музей
вул. Шопена, 20.
м. Луцьк,
43021, Волинська обл.,
Тел.: (0332) 24-25-91, 24-75-82.
Е-mail: volkrmus@lt.ukrtel.net

Музей працює з 10.00 до 18.00 год., в неділю з 10.00 до 16.00 год.
(з 1 жовтня по 1 квітня з 9.00 до 17.00 год.).
Вихідні дні – субота, понеділок


В тему:

Архаїка Полісся

В Луцьку відкрили «Весняні барви Тамари Домбровської»

«Українська вишиванка» у Луцьку

На дні Рівненської області в Палаці «Україна» було трохи поліського одягу

Навколо криза, а в Круповому пахне лляним полотном і бринить колискова

Тканий сарафан – для спекотної погоди

Comments are closed.