Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Пластуни з відомими франківчанами фотографували перехожих в українських строях

10102301sch12 жовтня члени Івано-Франківського Пласту – Національної скаутської організації України на вічевому майдані розклали 17 двометрових конструкцій з натягнутими банерами із зображеннями людей в традиційних українських строях. В обличчях персонажів були прорізані отвори, щоб будь-хто зміг сфотографуватись на згадку у вишиванці будь-якого етнографічного регіону.



Пластуни закликали взяти участь людей в акції за допомогою листівок які розповсюджували серед перехожих.

10102302sch 10102303sch

Фотографували бажаючих члени Пласту спільно з такими непересічними Івано-Франківцями, як спортсмен Роман ВІРАСТЮК, художник Микола ДЖИЧКА та вокаліст гурту «Перкалаба» – Андрій ФЕДОТОВ. Далі фотографи пропонували розмістити ці знімки як свій аватар-зображення у Інтернеті.

В ілюстраціях розкладної конструкції були використані фото із зображеннями вишиванок 14 етнографічних регіонів України (Бойківщина, Буковина, Поділля, Покуття, Полтавщина, Слобожанщина, Нижнє Поддніпров’я, Гуцульщина, Закарпаття, Запоріжжя, Волинське, Житомирське, Новгород-Сіверське та Чернігівське Полісся), кінця 19 ст., надані київським видавництвом «Балтія-Друк». Ще два стенди представляють однострій сучасного пластуна і пластунки. З виховною метою підростаючого покоління всі ілюстрації, містять стислу інформацію про те, з якої області походить стрій та з яких елементів він складається. Тому захід є не тільки розважальним, але й просвітницьким.

10102304sch 10102305sch

Мета проекту “Вишита України” – це ознайомити громадськість з українськими традиційними строями різних етнографічних груп та об’єднати українців навколо рідної культури.

Проект «Вишита Україна» є Всеукраїнської акцією. Після Івано-Франківська, звідки розпочнеться цей довготривалий захід, конструкції поїдуть у інші обласні центри та міста України, де діють осередки Пласту.

Як зазначив один з організаторів акції Тарас Зень: «Такою, дещо нетрадиційною пластовою акцією, ми хочемо спонукати сьогоднішнє покоління до бажання більше довідатись про свою культуру та звичаї. Тому пластуни пропонують розмістити ці фото в інтернеті, де так багато часу проводить сучасна молодь. Також саме під час цієї акції західноукраїнський бойко чи гуцул на якусь мить може відчути себе донбаським слобожанином».

Джерело:
“Пластовий портал”

Відео репортажі про акцію:

24TV

5 канал

3 студія

ОТБ “Галичина”

Інтер

Comments are closed.