Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Українська вишивка руками китайських дітей

10061702schПроект «Світ руками дітей».

Всі ми колись були наївними безтурботними дітьми. Період дитинства часто асоціюється зі святом, немов яскраві спалахи застрягають в пам’яті моменти дитячої радості. Ніщо так чітко не врізається в пам’ять, як те, що вперше в житті зроблено своїми руками. Захват від відкриття, дотику з новим світом залишається надовго.

10061703schУ Міжнародний день захисту дітей в маленькому оазисі української культури на території Китаю – Національному Українському павільйоні на Експо 2010 в Шанхаї – майстри вишивки та гончарної справи влаштували китайським дітям свято. Малюки незграбними рухами брали в крихітну ручку голку і разом з Тетяною Протчевой, відомим майстром вишивки, робили свої перші в житті стежки. Діти зосереджено хмурили лоба, відкривали рота і прикрашали різнокольоровими зигзагами вишиту Карту світу. Потім кожен записав своє ім’я, вік і рідне місто в спеціальну книгу, хтось сам старанно виводив ієрогліфи, а за зовсім маленьких підписалися батьки.

Запам’яталася десятирічна дівчинка, як виявилося художниця, котра зобразила на карті обличчя, що підморгує. Протягом п’ятнадцяті хвилин не по-дитячому серйозно, не відволікаючись на мамині підказки й наші прохання посміхнутися, стібок за стібком вона робила свою роботу, показавши наскільки посидючі і працелюбні китайські діти. Іншому восьмирічному малюкові настільки сподобалося вишивати, що закінчивши свої проби, він щиро поцілував вчителя Тетяну Протчеву, а вже це для китайців, незвичних відкрито виражати свої емоції, зовсім унікальний випадок.

Карта світу в рамках проекту «Світ руками дітей», вишита майстром Тетяною Протчевою разом з китайськими малюками символізує єдність народів, сприяє популяризації виставки Експо, а також має на меті розвивати інтерес до культури та історії українського народу. Планується передати картку в Музей Експо на пам’ять про проведення дитячого свята в Українському павільйоні.

Можливо коли-небудь, приїхавши в черговий раз відвідати Всесвітню виставку Експо на інший край землі, китайський вчений, діяч мистецтва або політик побачить у музеї вишиту Карту світу, зроблену в Українському павільйоні, він придивиться, відчує щось далеке і знайоме, а знайшовши у книзі записів своє ім’я, посміхнеться і згадає, що колись був маленьким.

© Олена Кутінова

© Ольга Танасійчук (фото)

10061704sch

10061705sch

До роботи над картою долучився Генеральний консул України в Шанхаї Сергій Бурдиляк (другий ліворуч)

10061706sch

10061707sch

Китайські діти розглядають вишиту карту України

10061708sch

Карта світу готова. До речі, зверніть увагу на трипільський стиль оформлення павильону України.


В тему:

Сад української культури. Вишитий

Україна на виставці ЕКСПО-2010 у Шанхаї

1 comment to Українська вишивка руками китайських дітей