Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Вишиванки – для людей і ляльок

Українці повиймали зі скринь старе бабусине вишиття.

Бути українцем нині модно! “Для мене кожна вишиванка є неповторною, бо вона відображає людську душу”, – розповідає кореспондентові “ВЗ” дипломований дизайнер одягу, вишивальниця та лялькарка Інна Івасюк.

«Побачивши сукню Катерини Ющенко, всі почали й собі про таку мріяти»

Сьогодні українці повертаються до старовинних орнаментів, поєднуючи їх зі щоденним вбранням. Традиційні візерунки зберегли свій давній дух, і навіть в поєднанні з протертими джинсами виглядають стильно і самобутньо. Відколи ми здобули незалежність, а особливо після Помаранчевої революції, вишиваний одяг став модним. “Коли всі побачили вишиту сукню Катерини Ющенко, почали й собі про таке вбрання мріяти, – зауважує Інна Івасюк. – Незважаючи на те, що кожен хоче мати індивідуальну річ, більшість чомусь звертає увагу на розрекламовані вишивані речі. Насправді ж чіткої модної тенденції тут немає. Хоча сорочок з орнаментами, схожими до вишиття Юлії Тимошенко, й мережками-прототипами вишиванки Віктора Ющенка у продажу побільшало”.

Продати вживану річ – життя продати…

З давніх-давен вважали, що вишиванка має містичний вплив на людину, тому її необхідно вміти правильно підбирати. Жінкам доцільніше обрати рослинні чи геометричні орнаменти. Не можна не помітити й осучаснення прадідівських сорочок-вишиванок. Це підтверджують найдрібніші деталі. Зокрема, горловина у кожній старовинній вишиванці має однакові розмір і форму. Це пояснюється тим, що колись для крою прорізу для голови використовували звичайнісіньку банку. Сьогодні горловини у вишиванках можуть мати форми модних фасонів блузок. Кожен може сам зробити орнамент на своєму одязі. Варто лише розробити потрібний елемент, а вже потім підібрати нитки. У світі цінується робота “хенд мейд” (виготовлено руками). Дизайнери вважають, що не обов’язково бути модним, бо це надто дорого коштує, а от мати свій індивідуальний стиль – потрібно всім.

Багато хто нині шукає старовинні вишиванки, вважаючи їх особливо цінними. На ярмарках можна знайти багато таких раритетних речей. Попит на них зростає. Хоча наші предки були переконані, що купувати чи продавати вживані речі не можна – це все одно що віддавати своє життя…

Вбрати у вишиванку ляльку…

Вишивку можна використовувати не лише в особистому одязі, а й у вбранні… ляльок. Цим протягом п’яти років займається Інна Івасюк. Вона шиє ляльки-маґодзи, в одязі яких поєднує старовинні орнаменти із сучасним кроєм. Маґодза – лялька, яку з підручних матеріалів виготовляли жінки на Поділлі. “Для такої забавки-сувеніру я частіше розробляю сучасні моделі одягу, а вже потім розшиваю бісером і візерунками”, – ділиться таємницями майстерності вишивальниця.

Юліана ЛАВРИШ
Фото Олександра НОВІЦЬКОГО

Джерело: “Високий Замок”

Comments are closed.