Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

Відкриття Етноклубу “Музей Гончара”

09121002schАнонс: 12 грудня 2009. Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” і Етнічний Фестиваль “КРАЇНА МРIЙ” запрошують всіх охочих на відкриття Етноклубу “Музей Гончара”, створеного, щоб об’єднати прихильників української традиційної культури.

Наприкінці 1950-х років на схилах Дніпра зародився осередок пізнання української історії, традиції, мистецтва − України минулої і майбутньої. Тут збиралося коло однодумців, з’являлися нові ідеї, що переростали згодом у мистецькі течії й наукові звершення; тут кожен мав нагоду пізнати своє коріння, а відтак і себе.

50 років від заснування хатнього Музею Івана Гончара – це півстолітній ювілей гончарівської ідеї про новітнє етнографічне музейництво в Україні. Ідеї про те, що надбання української традиційної культури мають бути доступними для громадськості України, висвітлюватися повно і об’єктивно, віднаходити своє продовження й розвиток в усіх сферах суспільного життя. Зібране серед народу має не лише зберігатися в музеях, але й повертатися до людей.

Заклавши підвалини Музею на власних засадах ще у 1959 році, Іван Гончар до початку 1990-х устиг зібрати безліч неоціненних відомостей, народних мистецьких витворів і документальних матеріалів про українську традицію – і то не завдяки, а всупереч тогочасній державній політиці. Прийшла Незалежність України – а з нею й визнання потрібності його праці. Створений у 1993 році державний Музей Івана Гончара пройшов нелегкий шлях протягом останніх п’ятнадцяти літ, але зумів зберегти головне: відкритість і спрямування на “зворотній зв’язок” з глядачами, майстрами, інформантами. Чи не найяскравіше це виявляється, зокрема, у збиранні й розповсюдженні інформації про народні звичаї, майстрові технології, традиції господарювання…

Святкуючи сьогодні ювілей Музею, ми започатковуємо новий культурно-мистецький проект – Товариство прихильників української традиційної культури “ЕТНОКЛУБ”. Тут працюватимуть майстер-класи і студії, проходитимуть лекції, вечірки, концерти та зустрічі з цікавими людьми; тут вирішуватимуться питання втілення в життя мистецьких і наукових проектів, пов’язаних з українською традицією; тут, зрештою, можна буде просто відпочити й поспілкуватися у колі друзів і однодумців.

Новостворений Етноклуб – це тепла хата для живого спілкування однодумців, зацікавлених українською традицією − і водночас символічне розширення того кола, яке приходило протягом півстоліття до хати Івана Гончара…

09121003sch

ПРОГРАМА СВЯТА

18.00 – прес-конференція та зустріч гостей
19.00 − відкриття виставки до 50-річчя Музею
20.00 − урочисте відкриття ЕТНОКЛУБУ; традиційна забава на Св. Андрія – Калита
21.00 – етнодиско від Олега Скрипки

ВХІД ВІЛЬНИЙ

Адреса Музею: Київ, вул. Івана Мазепи, 29.
Їхати: ст.м.”Арсенальна”, авт.№24, трол.№38 до кінцевої зупинки за Києво-Печерською лаврою.
Телефони для довідок: (044) 383-18-94, т/ф: 280-52-10, 288-92-68
http://honchar.org.ua
http://ethnoclub.com.ua
E-mail: honchar.museum@gmail.com
ethnoclub@ukr.net


В тему:

У столиці всіх охочих вчили пов’язувати хустки та намітки

“Посиденьки у Гончара” (фото)

Запальні танці на свіжому повітрі

У столиці гуляли свято Колодія

Comments are closed.