Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
ткацтво

Подільське ткацтво йде у вічність

Із 30 вересня по 20 жовтня у краєзнавчому музеї Винниці у рамках Всеукраїнської конференції проходила виставка під назвою “Подільське традиційне ткацтво”. Організаторами виступили управління культури та туризму облдержадміністрації, кафедра етнології педагогічного університету, а також сам музей.

На виставці були представлені роботи подільських майстрів ткацтва, експонати з кафедри педагогічного університету і музею. Там можна побачити килими, рушники, полотна, коротше кажучи, все ткацтво, яке було присутнє в інтер’єрі побуту української хати. Для показу основної частини українського ужиткового мистецтва в музеї представили свої експонати всі райони Вінницької області.

- Українське ткацтво і вишивка зараз нерентабельні, – вважає вінницький дизайнер Олександр Очеретний. – Є речі, яким притаманна властивість вимирати, до таких і належать полотна. Якби мені запропонували зробити колекцію, присвячену українській тематиці, я б узявся, але якби матеріальні моменти взяв на себе хтось інший.

У магазинах сувенірів про це іншої думки.

- Наприклад, українська вишиванка користується серед покупців особливою популярністю, – висловлюється пані Наталя, власниця одного з магазинів. – Незважаючи на високу ціну, яка коливається від 300 до 2000 гривень, люди купляють сорочки. На жаль, ткацьке мистецтво вимирає, тому що молодь цим займатися не хоче, а майстри не вічні.

Відповідно до якості роботи коливається і ціна: якщо вишиванка зроблена механічно, то буде коштувати від 100 гривень. Якщо ж робота виконана майстром, тоді ціна буде вищою. Але наші люди купують, особливо на державні свята.

Джерело:

“20 хвилин”


Між іншим:

В “Рідній моді” можна придбати жіночі блузки, чоловічі сорочки та краватки, а також крайки, виткані вручну майстрами Київщини.

Comments are closed.