Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Про «концертні» та «робочі» вишиванки

Виготовлення таких вишиванок має свої особливості.

По-перше, це тканина. Якщо «нормальні» (урочисті, повсякденні, ділові) вишиванки бажано робити на натуральній тканині (льон, бавовна, коноплі тощо), уникаючи всілякої «хімії», то «концертні» вишиванки робляться на спеціальній сорочечній штучній тканині, яка витримує часте прання в «екстремальних умовах» – машинне прання з великим механічним навантаженням, висока температура (аж до точки кипіння), висока концентрація хімічного прального засобу, високооборотна центрифуга для віджиму тощо.

По-друге, це сама вишивка. На «концертних» вишиванках це машинна вишивка великих контрастних узорів, які добре помітні з великої відстані (із залу). Часто це навіть не традиційний узор, а стилізовані великі квіти. Нерідко використовується люрекс для додаткового блиску.

«Концертні» вишиванки для танцюристів вимагають ще більшої механічної міцності порівняно з вишиванками для співаків. Тому при їх пошитті використовуються особливо міцні штучні нитки, робляться спеціальні міцні дубльовані шви тощо.

Останнім часом все більшу популярність набувають заклади харчування (ресторани, кафе, їдальні) в українському стилі. Окрім власне української їжі в них створюється й візуальний український антураж, зокрема український стиль одягу у персоналу. Вимоги до «робочих» вишиванок персоналу таких закладів багато в чому подібні до «концертних» – механічна міцність і здатність до багаторазового (практично щоденного) прання в жорстких умовах.  Тому їх виготовляють, як правило, зі спеціальної штучної тканини, подібної до тканини для медичного спецодягу.

На відміну від «концертних» вишиванок у «робочих» сорочок немає необхідності у великих елементах декору. Тому на них робиться машинна вишивка українських орнаментів звичайного розміру.

В «Рідній моді»® на сьогодні представлені чоловіча та жіноча «робочі» вишиванки, створені для одного з подібних ресторанів у Київській області.


В тему:

Обласна влада зробила подарунки народним колективам

Український одяг на академічній сцені

Вишиванка на академічній сцені

Співак Бондарчук став козаком

Ой, водо-водограй, грай для нас, грай…

Comments are closed.