Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
історія однострою

Як упізнати професійного сержанта?

Перші випускники Центру підготовки сержантів ЗС України одночасно стали першими сержантами, які одягнули погони з принципово новими знаками розрізнення, розробленими фахівцями відділу військової символіки та геральдики Генерального штабу ЗС України.


09041501sch09041502sch1

Під час роботи над ними, до речі, був ретельно вивчений досвід збройних сил країн – членів НАТО (див. «Народну армію» за 13 січня 2009 р.) та національні традиції нашого військового однострою. Враховано й те, що звання “прапорщик” та “старший прапорщик” вже не відносяться до окремої категорії військовослужбовців, а є вищими званнями для професійних сержантів.

Отже, тепер знаки розрізнення військових звань професійного сержантського складу ЗС України складаються з таких елементів: шеврон, дуга, прямокутник, зірка.

До речі, вперше в Українському війську шеврони були встановлені 17 (30) грудня 1917 р., коли Генеральний секретар військових справ Української Народної Республіки Симон Петлюра затвердив тимчасову форму одягу козаків Української Народної Армії на основі російського похідного обмундирування. Шеврони зі срібного галуна позначали посади військовиків і носилися у верхній частині правого рукава.

Наказом Головної Управи Війська УНР від 24 квітня 1919 р. № 276, яким встановлювалася нова похідна форма (кашкет, френч, штани, шинель), передбачалися знаки розрізнення “ступенів” (військових звань) у вигляді жовтих шевронів на обшлагах обох рукавів.

Переймаючи традиції Українського війська часів національно-визвольної боротьби 1917-20 рр., фахівці відділу військової символіки та геральдики запропонували таку систему розрізнення військових звань професійного сержантського складу. Старшому солдату належить один шеврон, молодшому сержанту – два, сержанту – три, старшому сержанту – чотири, старшині – чотири шеврони і прямокутник, прапорщику – чотири шеврони і дуга, старшому прапорщику – чотири шеврони, дуга і зірка. Крім того, згадані вище елементи дозволяють легко коригувати знаки розрізнення у разі введення додаткових сержантських звань, доповнюючи шеврони прямокутниками, дугами чи зірками.

Поки що нові знаки розрізнення розмістили на погонах чинних зразків. Але в перспективі, на наш погляд, слід відмовитися від великої кількості погонів різних типів і запровадити на кітелі, сорочці та куртці єдині зручні погони-хлястики з м’якими муфтами, на яких і розміщуватимуться знаки розрізнення. Військові звання старшинського складу Військово-Морських Сил планується позначати на рукавах форменки, фланелівки і тужурки, як це заведено в більшості країн світу. При цьому шеврони, прямокутники та інші елементи матимуть більший розмір, ніж ті, що носяться на погонах.

А крім знаків розрізнення за військовими званнями, фахівці відділу військової символіки та геральдики розробили знаки й для розрізнення сержантів за посадами та вислугою років. Зокрема, для посад головного старшини Збройних Сил та головних старшин їх видів, які запроваджуються в нашому війську. Для цього запропоновані спеціальні знаки на комір кітеля або тужурки у вигляді, відповідно, емблеми ЗС України чи емблеми виду. Вони носитимуться замість емблем родів військ.

У багатьох країнах існує практика позначення на формі одягу сержантів кількості років служби. Були нарукавні нашивки за вислугу років і у збройних силах СРСР. Для сержантів і старшин ЗС України знаки розрізнення за вислугу років запропоновані у вигляді широких та вузьких скісних смужок у нижній частині лівого рукава. За 1-4 роки служби належить від однієї до чотирьох вузьких смужок, за 5 років – одна широка. Отже, за вислуги дванадцять років належить носити дві широкі і дві вузькі смужки.

Таким чином, за незначних фінансових витрат нові знаки нададуть змогу чітко розрізняти представників професійного сержантського корпусу ЗС України. Якщо ж, крім того, у Сухопутних військах кашкет буде замінений на берет, а в Повітряних Силах – на пілотку, з’явиться новий образ професійного сержанта, який відповідатиме зразкам провідних армій світу.

Олександр Муравйов,
начальник відділу військової символіки та геральдики Генерального штабу ЗС України

Микола Чмир,
заступник начальника відділу, кандидат історичних наук

Джерело:

“Українське військо у ХХ-ХХІ сторіччі.”


В тему:

Нарукавні емблеми військових навчальних закладів, затверджені у 2008 р.

Українські військові нарукавні емблеми під час Другої світової війни 1939-45 рр.

Котильон – відзнака-оберіг в українських військових формуваннях періоду національно-визвольної боротьби 1916-1950 років

Унікальна галерея українських мундирів

Comments are closed.