Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
історія однострою

Нарукавні емблеми військових навчальних закладів, затверджені у 2008 р.

У 2008 році офіційну символіку отримала низка військових навчальних закладів Збройних Сил України.

Начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем ЗС України генералом армії України Сергієм Кириченком затверджено малюнки нарукавних емблем Житомирського військового інституту імені С.П.Корольова Національного авіаційного університету, факультету військової підготовки Подільського державного аграрно-технічного університету, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”.

Нарукавна емблема Житомирського військового інституту (малюнок затверджений 26 квітня 2008 р.) являє собою трапецієподібний щит полинового кольору  (в колір форми одягу) з кантом червоного кольору (мал. 1). Загальні розміри щита: висота – 90 мм, ширина – 75 мм. Земна куля синього кольору, над якою штучний супутник Землі срібного кольору, відображає підготовку фахівців на факультеті геоінформаційних і космічних систем. На тлі земної кулі розміщено емблему на комір чи погони військовиків частин та підрозділів радіоелектронної боротьби.  Лезо меча на емблемі срібного кольору, руків’я чорного кольору, стріли червоного кольору, щит – золотого кольору. У поєднанні зі зображенням чорного кажана (один з символів розвідки) вона свідчить про підготовку фахівців на факультеті радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби. На статус інституту як навчального закладу вказує розкрита книга срібного кольору, місце його дислокації відображає герб м. Житомира на тлі стрічок у кольорах Державного Прапора України. Напис  “ім. С.П.КОРОЛЬОВА” на червоній стрічці у нижній частині щита є почесним найменуванням інституту.
Нарукавна емблема факультету військової підготовки Подільського державного аграрно-технічного університету (малюнок затверджений 4 червня 2008 р.) являє собою круглий щит діаметром 85 мм малинового кольору з кантом золотого кольору (мал. 2). У центрі щита на синьому колі, облямованому золотим кантом, зображено малиновий ромб зі золотим кантом, що символізує нагрудний знак випускника вищого військового навчального закладу. Стилізоване золоте сонце у верхній частині ромба є фігурою герба м. Кам’янця-Подільського, де розташований Подільський державний аграрно-технічний університет (ПДАТУ). Емблема військовиків інженерних військ на комір чи погони у центрі ромба вказує на підготовку факультетом фахівців для цього роду військ. Зображення якоря на емблемі інженерних військ золотого кольору, фортеці срібного кольору, гренади та лез сокир чорного кольору, полум’я гренади червоного кольору, рукояток сокир – коричневого кольору. Вінок з колосся пшениці золотого кольору є символом ПДАТУ, у складі якого функціонує факультет, розкрита книга срібного кольору уособлює знання. Напис літерами золотого кольору “БУТИ ПОПЕРЕДУ • ВЧАСНО ЗНЕШКОДЖУВАТИ • ЧЕСТЬ І ЖИТТЯ ЗБЕРЕГТИ” – девіз інженерних військ ЗС України.  Малиновий колір щита та ромба є кольором ЗС України, синій колір кола та золотий колір кантів і колосся відтворюють кольори Державного Прапора України.
Нарукавна емблема Військового інституту телекомунікацій та інформатизації (малюнок затверджений 20 липня 2008 р.) являє собою щит чорного кольору, який традиційно пов’язують з військами зв’язку, з кантом золотого кольору (мал. 3). Загальні розміри щита: висота – 95 мм, ширина – 72 мм. Дві переплетені блискавки та сигнальні ріжки золотого кольору є елементами емблеми військовиків військ зв’язку на комір чи погони. У верхній частині щита зображено емблему Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, з-під якої розходяться і перехрещуються у нижній частині щита дві стрічки ордена Червоного Прапора. Емблема НТУУ “КПІ” вказує на підпорядкованість військового інституту цьому університету, орденські стрічки підкреслюють спадкоємність від Київського військового двічі орденів Червоного Прапора інституту управління і зв’язку. Розкритий підручник срібного кольору вказує на статус військового інституту як навчального закладу.

В описаних вище нарукавних емблемах неважко помітити певні закономірності у вирішенні їх зовнішнього вигляду. Підготовка навчальними закладами фахівців для відповідних родів військ (служб) відображається через зображення емблем на комір чи погони відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2007 р. № 1386, або їх елементів. Разом з тим відображення приналежності до роду військ через використання історичного кольору характерне лише для нарукавної емблеми Військового інституту телекомунікацій та інформатизації. В усіх трьох нарукавних емблемах присутнє зображення розкритої книги (підручника), що вказує на статус інститутів та факультету як навчальних закладів, а на нарукавній емблемі військового факультету ПДАТУ символізує також знання.

Затвердження малюнків нарукавних емблем Житомирського військового інституту імені С.П.Корольова, факультету військової підготовки ПДАТУ, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації дозволило зробити важливий крок на шляху упорядкування символіки військових навчальних закладів ЗС України.

Олександр Муравйов

Джерело:

Українське військо у ХХ-ХХІ сторіччі


В тему:

Українські військові нарукавні емблеми під час Другої світової війни 1939-45 рр.

Котильон – відзнака-оберіг в українських військових формуваннях періоду національно-визвольної боротьби 1916-1950 років

Унікальна галерея українських мундирів

Патріотичні нашивки

Comments are closed.