Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
oбрядовість

Весільний Рушник

Кожна дівчина і кожна жінка мріє мати міцну сім`ю, бути щасливою і коханою. Нажаль, в наш час багато шлюбів є нетривалими. У чому криється причина?

Однією з обов`язкових умов з давнини і до сьогодні для сотворення міцної і щасливої родини було і є вишивання Весільного Рушника.

Рушник. З ним людина живе від початку і до кінця свого життя. Ми звикли користуватися рушником в побуті, але багато хто забув, або навіть і не знає про те, що з давніх часів і дотепер при родинах, хрестинах, сватанні, вінчанні, похованні та інших важливих подіях в житті людини мають використовуватися рушники особливі, обрядові. Рушниками прикрашають також образи та житло. Такі рушники виготовляються заздалегідь з найкращої тканини і обов`язково вишиваються. Візерунок і колір вишивки мають відповідати саме його призначенню.

Весільний Рушник. Для Весілля вишивають їх декілька: для благословіння, для сватів, для вінчання. Головним є той рушник, на якому стоять молоді під час благословіння. Цей рушник є найбагатшим по візерунку. Він вишивається лише вдома і ніхто не має права його побачити, окрім родини, до завершення праці.

Рушник має вишиватися дуже дбайливо, оскільки його не можна прати – в такому випадку змивається тонка енергія думок і бажань вишивальниці. Адже кожен стебок вишивки – це закодоване бажання жінки бути коханою, мати міцну родину, добробут та продовжити свій Рід. І тому Весільний Рушник має вишивати сама дівчина чи самітня жінка. Якщо склалося так, що неможливо вишити весь малюнок самостійно, то надати допомогу можуть лише бабуся чи мати, але при тому частину візерунку, або хоча би одну квітку, дівчина має вишити власноруч.

Біле поле тканини – символ чистого подружнього життя, відкритого і нічим не заплямованого. Білий колір – це колір Бога-Батька, Сонячного Світла. Вишивається Весільний Рушник червоними нитками. Червоний колір символізує Життя, енергію Відтворення, а для оздоблення рушника використовується синій або чорний колір.

Головний елемент малюнка – Дерево Життя, Дерево Щастя, або ще одна назва – Райське Дерево. Воно виростає з горщика – минулого життя, що є основою Світотворення, і весь малюнок поблизу Дерева Життя – це потойбічний світ.

Дерево прикрашають квітами, пташками, жолудями, бруньками. Листя – це майбутні діточки, квіти – символізують красу та молодість. В малюнку можна використовувати будь-які вищевказані складники по бажанню.

Ось ще приклади символіки, що використовується. В`юнок по краю усього рушника – дівоча любов і вірність. Виноградна лоза з гронами – символ радості та сімейного добробуту. Дерево з пташками – символізує весну та кохання. Півники – початок нового дня, нового Життя. Листя дуба – це чоловіча сила та міцність, жолуді – сімейне щастя. Хвилеподібні лінії обрамлення – це рівновага і лад у житті. Голуби – посланці Божого Духу, Любові та злагоди у сімейному житті. Вишиті поверх дерева окремі квіточки чи пташки – це Предки, які пішли за межу цього життя, але їх душі уважно спостерігають, щоби ніщо не нашкодило Родовому Дереву. Горизонтальні лінії візерунка можуть бути лише під горщиком, але не згори! Лінія візерунка понад Деревом перешкоджає його розвитку.

Якщо при вишиванні Весільного Рушника зроблена помилка, то неможна нічого виправляти, потрібно продовжувати роботу далі.

Після Весілля Рушник змотувався у свиток і прибирався в затишне місце. Ніколи до кінця свого життя жінка нікому вже не показувала свого Весільного Рушника, оберігаючи спокій сімейного щастя.

Малюнок, що Вам пропонується, можна видозмінювати та доповнювати, адже у кожної родини своя Доля. При вишиванні Дерева свого Роду вирішуйте самостійно, яку кількість листочків, квіточок, жолудів чи винограду Ви будете розміщувати на Рушнику. Пам`ятайте, що все на Дереві Роду має бути врівноваженим, симетричним. Ярусів повинно бути не менше трьох.

Творіть свою Долю власними руками!

Вишивайте та будьте щасливими!

Джерело:

Громада Рідної Православної Віри «Вінець Бога»


В тему:

Символіка українського рушника

Магічний рушник

Весільний рушник. Як і навіщо.

«Соловей щебече, собі пару кличе…»

Горді пави молодих благословляють

Свято української вишивки в Торонто (відео)

Українські обереги: традиції і сучасність

«Український рушник» кримчанки Віри Роїк

Comments are closed.