Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

“Ікона, мальована ниткою”

19 березня у Музеї вишиваних ікон та образів о.д-ра Дмитрія Блажейовського відкрилася виставка “Ікона, мальована ниткою”, присвячена 70-літтю ієрейських свячень автора, що відбулися в Колегії св. Йосафата у Римі 2 квітня 1939 року.

09032001sch

Тут зібрані вишиті ікони окремих святих та вишиті біблейські сюжети. Автор презентованих робіт – отець-доктор Дмитрій Блажейовський, який видав друком близько 15 збірок схем “Українських релігійних вишивок”, з яких охочі можуть перезняти й собі узори ікон.

На виставці представлено вишиті ікони та хоругви з 1973 року до найновіших праць 2009 року.

В Музеї відбулась Урочиста академія з нагоди 70-ліття свячень о. д-ра Блажейовського.

2 квітня 2009 року виповнюється 70 років з дня духовних свячень о. д-ра Дмитра Блажейовського в Колегії Святого Йосафата в Римі. Він є одним із найстарших священників Католицької Церкви, випускників цієї духовної інституції та яскравим представником української духовної еліти, науковцем і митцем. Також 9 травня 2009 року виповнюється 10 років з часу заснування автором Музею вишиваних ікон та образів у Львові, який став осередком духовності у Західній Україні. Експозиція музею їздила всією Україною: зі сходу на захід, з півночі на південь, побувала у 150 великих та малих містах України й усюди із захопленням її приймали. Деякі твори отця також осіли в церквах, семінаріях, музеях багатьох міст країни.

Вишиті ікони отця доктора Дмитра Блажейовського екуменічні – відповідають загальноукраїнським і загальноцерковним канонам іконопису. Виставка вишиваних ікон отця доктора Дмитра Блажейовського ще раз доводить, що поєднання таланту, зосередженості на культурних і релігійних мотивах, а також на досконалому виконанні роботи становить вічну, непереможну силу.

Отець-доктор Дмитро Блажейовський народився 21 серпня 1910 року в багатодітній селянській родині на Лемківщині. Він є автором 18 наукових праць, потужних довідників по 1000-1500 сторінок. Отець доктор Дмитро Блажейовський також є почесним членом Спілки майстрів народного мистецтва України, нагороджений багатьма грамотами та дипломами. Він у свої 99 років не перестає активно працювати. Його невтомності та працездатності, мабуть, немає межі. Отець Дмитро жартує: “Спочивати буду вже в домовині, але ще туди не спішу”.

За матеріалами ZAXID.NET

Твори отця доктора Дмитра Блажейовського можна побачити у фотоальбомі “Радіо Воскресіння”


В тему

Хата-вишиванка

Віталій Кейдун вишиває лівою рукою

У Марії Зарембської навіть курсанти вишивають

Comments are closed.