Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

Виставка ляльок в українському вбранні та збірка вишивки Юрія Мельничука

12040802schАнонс: 12-30 квітня 2012 року, м. Коломия, Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського. Виставка ляльок-манекенів з ниток у вбранні різних історико-етнографічних регіонів України, а також автентичного вбрання різних земель України, українських вишитих рушників з приватної збірки Юрія Мельничука.

Мистецька експозиція підсумовує 20-ліття діяльності пана Юрія на ниві дослідження, збирання та популяризації українського традиційного шитва та ноші.

Ще 1992 року разом з друзями-однодумцями він започаткував творчий молодіжний гурт, який поставив собі за мету відродження давньої української вишивки. Вже за два роки в Національному музеї Тараса Шевченка у Києві гурт влаштував виставку до 3-ї річниці з Дня Незалежності України. А у 1995 році Юрій Мельничук переходить на постійну роботу до Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», де перші 13 років завідував сектором «Тканини», а зараз продовжує працювати заступником Генерального директора з науково-фондової роботи. З того ж часу він проводить при Центрі заняття Студії української народної вишивки, де навчає всіх охочих пізнати секрети вишивання більш як 200 швами традиційного шиття, освоїти крої народного вбрання, проникнути за завісу таємниць українських рушників, зрозуміти значення символів, орнаментів. За цей час Юрієм проведена чимала дослідницько-пошукова та збиральницька робота. Все, що зібрано ним, постійно використовується на Студії, а також під час поїздок по Україні та за кордоном для проведення виставок, майстер-класів, семінарів, лекцій. У Юрія і в його друзів-збирачів нашої минувшини є мрія створити Центр української вишивки і костюма, де в найкращому вигляді можна було б все це продемонструвати і мати можливість вивчати.

З 1998 року творча майстерня під орудою Юрія Мельничука розпочала цікаву роботу по створенню ляльок, які одягнуті у зменшені копії народного вбрання різних історико-етнографічних земель України. Ця робота продовжується і донині з метою надихнути виробників іграшок на створення сувенірних та колекційних етнічних ляльок, які без сумніву є своєрідною візитною карткою будь-якої країни світу.

Захоплення Юрія Мельничука переросло у його улюблену роботу в музеї, хоча за фахом він учитель географії та біології і 10 років пропрацював в Інституті географії НАН України, де закінчив також аспірантуру. Напевно це поклик душі ще з дитинства, коли спостерігав за вправними материними руками у вишиванні. Це велике бажання поділитися радістю від спілкування з красою українських вишивок, які славляться по всьому світу, прагнення відкрити іншим неймовірно захоплюючий, чудовий світ мистецького хисту і гармонії наших предків.

Відкриття виставки: 11 квітня о 16.00 годині

Адреса музею:
вул. Театральна, 25
м. Коломия, Україна
Тел. +38 03433 23912
http://hutsul.museum

Час роботи: 10:00 – 18:00
Вхідний квиток: 15 гривень
Вихідний день: понеділок

Джерело:
“Рукотвори”

В тему:

Юрій Мельничук у фотоальбомі “Рідної моди”

Конкурс «Лялька в національному вбранні»

Виставка ляльок в українському народному вбранні

Вродися та вдайся…

Ляльки Єлизавети Главацької

Ніч в музеї Івана Гончара

3 comments to Виставка ляльок в українському вбранні та збірка вишивки Юрія Мельничука