Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

«Рідна мода»® на Країні мрій

11062801schПротягом двох днів, 25 і 26 червня, на Співочому полі столиці відбувався етнічний фестиваль «Країна мрій». Родзинкою цьогорічного фестивалю став показ моди в етностилі.

З самого першого фестивалю більшість відвідувачів приходили на Співоче поле вдягнутими або в автентичні українські костюми з прабабусиних скринь, або у вишиті мамами сорочки. Тож рано чи пізно, а етно-фешн просто мусив стати складовою частиною фестивалю.

Показ моди на фестивалі відбувся у два етапи. В перший день, 25 червня, пройшов показ колекцій високої моди від українських дизайнерів Олесі Теліженко, Роксолани Богуцької, Зинаїди Лихачової, Наталії Міщенко та Олени Серебрової.

На другий день, 26 червня, був представлений одяг більш наближений до життя. Тобто було представлено моделі, створені не для подіуму, а для того, щоб їх вдягати і носити. Тому, до речі, було вирішено показувати одяг не на професійних манекенницях, а на реальних живих людях. Для цього київські фірми «Рідна мода»® та студія вишивки «Alternative-design»® запросили своїх друзів. Особливо допомогла давній друг «Рідної моди»® Анастасія, котра організувала на показ більшу частину жіночої команди. А Андрій – чоловік та менеджер дизайнера Ярини Жук з Івано-Франківська – примудрився оперативно поставити фешн-шоу і навчити волонтерів (жоден з котрих ніколи не брав участі в подібному заході) грамотно і красиво представити одяг.

11062802sch

Репетиція виходу моделей «Рідної моди»®

11062804sch

Олег Скрипка оголошує початок фешн-шоу

Першими свою колекцію продемонструвала торгівельна марка «Рідна мода»®. Основним завданням показу було продемонструвати не стилістично однорідну колекцію, а різні варіанти того, як українська етнічна традиція вільно вписується в сучасний одяг. Тому на показі були такі речі:

- стародавні жіночі сорочки, відреставровані і перешиті відповідно до сучасних модних тенденцій крою – в поєднанні з сучасними спідницями або демократичними джинсами
- одяг сучасного модного крою, пошитий з домотканого (витканого на ручному ткацькому верстаті) полотна
- модернові чоловічі вишиванки, тобто сучасні сорочки (з кокетками, кишенями, вузькими проймами, манжетами на ґудзиках тощо) з вишитими орнаментами – як традиційними так і новоствореними відповідно до української традиції. Причому сорочки не тільки звично білі та сірі, а будь-яких кольорів, які тільки бувають на сучасних тканинах. Зокрема популярна серед молоді сорочка «Мілітарі» – вишиванка кольору хакі з зелено-коричневою («камуфляжною») вишивкою, пошита у вигляді офіцерської сорочки.
- жіночій одяг в стилі «історичних реконструкторів» – речі у стилістиці Київської Русі, вписані в сучасний ансамбль
- вишиті жіночі пояси, як варіант внесення етнічного мотиву в сучасний одяг

Зіркою показу від «Рідної моди»® став Олег Скрипка, котрий продемонстрував «на подіумі» сорочку «Різдвяна ніч».

Другими представили одяг молоді дизайнери Руслана та Яна Заугольнікови, котрі показали колекції дівочого одягу в стилістиці купальських обрядів.

11062805sch

Вишиті футболка і шарф від «Alternative-design»®

Далі настала черга студії вишивки «Alternative-design»®. Тут ми побачили найрізні сучасні речі з українською етнічною вишивкою – футболки, теніски-поло, ремені, браслети, стрічки для волосся, чохли для мобільних телефонів, кисети тощо. Особливо зворушливо виглядала молода сім’я – тато, мама і маленька донечка – всі вдягнуті у гарні вишиті речі від «Alternative-design»®. Цікаво, що дитина, котрій саме в цей день виповнилось два роки, відчула важливість моменту і старанно вітала присутніх помахом руки, а потім не менш старанно аплодувала дизайнеру Альоні Поклонській.

Четвертим був показ автентичного одягу з колекції дослідниці української старовини Олени Скрипки (не шукайте тут «сімейственості» – вона просто однофамілиця засновника фестивалю). Цю колекцію спеціально було додано у фешн-шоу, адже це був так само реальний (не подіумний) одяг якихось сто, сто п’ятдесят років тому. Відвідувачі з цікавістю спостерігали за дівчатами, що демонстрували колекцію, адже саме з цих народних джерел черпають натхнення сучасні дизайнери.

Завершувала фешн-шоу Майстерня одягу Ярини Жук® з Івано-Франківську. Пані Ярина примудрилась знайти свій власний стиль пошиття сучасного одягу і поєднати його з багатющою традицією української вишивки. Моделі створюються, як правило в обмеженій кількості або взагалі в єдиному екземплярі. Цікаво, що Майстерня одягу Ярини Жук® працює на рівні високої моди, але при тому її моделі можна побачити не лише на подіумі, але і в реальному житті. Саме тому пані Ярина представляла свій одяг у другий день фестивалю – гарний етно-одяг для реального життя. Зіркою показу Майстерні одягу Ярини Жук® стала відома співачка Антонина Матвієнко, котра демонструвала жіночу сорочку «Бандерівську».

Музичний супровід показу одягу забезпечував гурт «ТаРута».

11062803sch

Гурт «ТаРута» готується до показу

На жаль, у самий відповідальний момент відмовила фототехніка. Через це «Рідна мода»® має з показу лише кілька фотографій невисокої якості. Тому ми дуже вдячні порталу www.tochka.net за відео-зарисовку з фестивалю «Країна мрій». Третина цієї зарисовки (починаючи з моменту 01.33) присвячена показу моди. Видно окремі моделі з показів «Рідної моди»® та Руслани і Яни Заугольнікових, вихід «на подіум» Олега Скрипки у сорочці від «Рідної моди»® та заключний вихід всіх моделей «Рідної моди»® разом з Олегом Скрипкою.

Ну а ми поки що будемо шукати в Інтернеті фото фешн-шоу, адже на показі було чимало фотографів, отже є надія, що деякі з них викладуть фото у міжмережжі. По мірі знаходження фото будемо додавати їх до цього матеріалу.

Фоторепортаж С.Ніколаєва, газета «Сегодня».

Фоторепортаж Олега Батрака, tochka.net . Фото з показу колекції «Alternative-design»®, Олени Скрипки, Майстерні одягу Ярини Жук®.

Репортаж Тараса Подоляна, Gazeta.ua. Сама стаття про перший день показу, а фотографії – з другого дня, починаючи з колекції Руслани та Яни Заугольнікових

Відгуки учасників показу:

ЖЖ raigen-eternity
ЖЖ kareglazaja

31 comments to «Рідна мода»® на Країні мрій