Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
знайомі обличчя

У Криму відкриється музей української вишивки імені Віри Роїк

11040701schУ Сімферополі відбулося відкриття виставки засновниці школи сучасної української вишивки у Криму Віри Роїк.

Експозиція талановитої майстрині, удостоєної звання Героя України, присвячена її 100-річному ювілею.

На виставці представлено предмети декоративно-прикладного мистецтва, виконані Вірою Роїк у різні часи і в різній техніці. Це і рушники, і серветки, і скатертини, що демонструють колорит і самобутність, витончений смак і високу майстерність вишивальниці.

До уваги шанувальників її таланту було представлено також вбрання, взуття, сумки та інші предмети, виконані у національному стилі.

Експонати виставки були доповнені колекцією наперстків майстрині, а також її фотографіями.

За словами директора Кримського етнографічного музею, наприкінці 2012 року у Сімферополі планується відкриття музею української вишивки імені Віри Роїк.

Як повідомив Юрій Лаптєв, під новий музей вже виділено приміщення, для ремонт якого знадобиться 100 тис. грн. У музеї планується розмістити зразки української вишивки, починаючи з середини XIX століття, а також роботи самої Віри Роїк.

Віра Роїк народилася у Полтавській області 25 квітня 1911 року. У Криму жила з 1952 року і тут пішла з життя 3 жовтня 2010 року. Роботи відомої збирачки і хранительки української вишивки представлено у більш як 30 музеях світу.

© Гульнара Курталієва, Сімферополь.

Джерело:
“Укрінформ”

Ось фото з виставки Віри Роїк, що відбулась у приміщенні Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського у серпні 2010 року. Фото з сайту http://www.nbuv.gov.ua


В тему:

Згасла мелодія на полотні. Померла Віра Роїк

День народження Віри Роїк

«Український рушник» кримчанки Віри Роїк

Віра Роїк – заслужений майстер народної творчості України (матеріал з енциклопедії “Хто є хто в Україні”)

Comments are closed.