Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
вишиванка

Вишиванка стає розкішшю

10072002schУкраїнська вишивка сьогодні набуває все більшої популярності. Повернення до народних традицій проявляється у тому, що все більше молоді прагне мати в своєму гардеробі хоча б одну вишиту сорочку. І все частіше таку сорочку отримують у подарунок.

Вишиванка на хрестини, вінчання, Новий рік

Етнічний відділ “Українські сувеніри” працює у Рівному майже рік. Утім, навіть за такий недовгий проміжок часу тут уже встигли помітити: вишиті сорочки стають все більш популярними.

— Люди зацікавлені українськими традиціями та етнічними речами. Інтерес є як в самих українців до своєї культури, так і в іноземців, які приїжджають до нас у гості, — відзначає завідуюча відділом “Українські сувеніри” Катерина ЛАЗАРЧУК.

Українськими вишиванками цікавляться однаково і чоловіки, і жінки. Причому як на заході, так і на сході країни.

— Нам чомусь нав’язують думку, що на сході Україну не люблять. Та чимало людей можуть не розуміти українську мову, але цікавляться українським сорочками, купують їх для себе та для своїх батьків, — наводить приклад пані Катерина.

Особливою популярністю вишиті сорочки користуються напередодні свят. Беззаперечно, багато хто поспішає поповнити свій гардероб вишиванкою у переддень Старого Нового року та Дня Незалежності.

— Більше вишиванки продаються літом, особливо популяризують цей український одяг акції, які проводилися у нашому місті, наприклад “Червона доріжка для вишиванки”, “Вишитий рекорд” у 2006 році, — зауважує продавець-консультант відділу “Світ сну” у ТЦ “Вікторія” Галина БАРАБОЛЯ. — Нерідко купують вишиту сорочку на заручини чи вінчання. У нас, наприклад, був випадок, коли вишиті сорочечки купили двом дівчаткам, що мали нести фату нареченої. Це дуже гарно і стильно виглядає. В основному до такого розуміння приходять заможніші люди. Траплялося, що й на екзамени дівчата купувати сорочки. А напередодні 2010 року жінка навіть купувала сорочку для корпоративу в українському стилі.

За словами Катерини Лазарчук, сучасні батьки купують сорочки дітям в садочок чи на хрестини.

Українська сорочка – дорогий подарунок

Модна тенденція сучасності — вишиванка у подарунок. Їх дарують відомим людям як у Рівному, так і по всій Україні.

— Для прикладу, сорочка керівника нашої області Віктора Матчука відноситься до елітних видів вишиванки. У ній використано полуботківський орнамент, названий так на честь гетьмана Полуботка, — розповідає пані Катерина. — Сорочка, яку від представників Рівненської області подарували нашому Президенту під час звітного концерту області у вересні 2009 року, теж відноситься до ряду елітних. Вона вишита білими нитками на білому полотні. Для цієї сорочки розроблявся спеціальний ексклюзивний малюнок.

Ще один модний тренд – вишиванка з ініціалами або написом.

— Батьки замовили для хлопчиків двох і п’яти років сорочки з їхніми ініціалами і дуже раділи, що це буде іменна річ. Сьогодні не просто повертаються до українських традицій, а й хочуть, щоб одяг у такому стилі був іменним, — каже власник студії “Арт-Назарі” Інна НАЗАРИШИНА.

— Такі речі відносяться до предметів розкоші. Адже вони, як картини, не втрачають свою цінність, а з часом стають дорожчими, — додає пані Катерина.

На думку Катерини Лазарчук, у тому, що люди, зокрема й рівняни, почали активно носити одяг в українському стилі, не останню роль відіграє приклад державних можновладців, які почали носити вишиванки.

— Люди це побачили. Старше покоління згадало, як вдягали їх раніше, молоде покоління захотіло спробувати собі. Сьогодні молодь не сприймає вишиванку як архаїзм. Це швидше мода, — каже пані Катерина, яка має в своєму гардеробі з десяток вишиванок на різні випадки життя.

— Думаю, що відродження українських традицій й вишивки, зокрема, почалося не тільки через те, що вишиті сорочки почав носити Президент України, — вважає Інна Назаришина. — Хоча до нас приходив чоловік і просив, щоб ми виготовили йому таку вишиванку, як у Віктора Ющенка. Просто люди зрозуміли, що ми українці, ми маємо своє і не повинні тільки копіювати чуже. Адже вишивка — візитна картка України. Особливо, за словами пані Інни, їй імпонує молодь.

— До нас звернувся юнак, який поцікавився, чи розробляємо ми сорочки, в яких була б закладена символіка його імені, дати народження, тобто те, що було б з ним пов’язано. Молодь приходить і знає, чого вона хоче, — каже Інна Назаришина.

Вишивка у стилі casual

На особливу увагу заслуговує поєднання сучасного стилю одягу з традиційним українським. Сьогодні вишивка — це не просто декор, вона часто використовується в ужиткових речах.

— Візерунки в одязі — не тільки краса, тут кожен символ має своє значення. Наприклад, восьмиконечна зірка — алатир — захищає душу людини. Тому багато людей відчувають потребу самим підбирати собі візерунок і носити одяг саме з таким малюнком, — каже заввідділом “Українські сувеніри”.

“Арт-Назарі” працює над замовленнями з оздоблення одягу вишивкою з жовтня 2009 року.

— Є традиційні українські сорочки, які можна одягати у принципі на свята. Втім, існують й сучасні моделі, тому що хочеться таким чином зацікавлювати молодь, — каже пані Інна.

За цей час студія займалася оздоблення народного та сучасного одягу, весільних суконь, предметів побуту. Спочатку працювали на лляній тканині, але багато людей хочуть шовк або атлас, тому згодом почали працювати і з такими тканинами. Блузки, сорочки, туніки, сарафани, джинси — будь-яку річ можна прикрасити як традиційною українською вишивкою, так й більш адаптованою.

— Почали оздоблювати вишивкою костюми. Мені дуже хочеться одягнути жінок в одяг, який був колись — кирсетка, спідниця, блузка. Просто призібрана сорочка може повнити, тому тим, в кого пишні форми, вона не пасуватиме. А от вишитий кирсет робить жінку стрункішою. До речі, такими костюмами рівняни вже зацікавилися, — розповідає пані Інна.

Багато ідей для виконання робіт студія черпає з народної вишивки, мотиви якої переробляють. Інше джерело творчості — природа. Багато цікавого можна почерпнути й з літератури, тому що під час читання з’являються певні образи. Створення однієї моделі одягу займає від одного дня, якщо це робота ближче до традиційної, де є певні напрацювання, й до місяця.

— Найскладнішою була робота над весільним комплектом для наречених. Працювала над ним півроку. Весільний одяг був наближений до народного: вишивка білими нитками на білій блузці. У нареченої акцент робився на червоний пояс з вишитими маками, волошками і ромашками. До цього пасувало червоне намисто та квіти, вплетені у волосся. У сорочку нареченого ніби впліталися блакитні квіточки як зірочки.

Користується попитом й вишивка на одязі для щоденного використання.

— Є моделі сорочок, які сміливо можна одягати на роботу в офіс під класичну спідницю, — переконує Катерина Лазарчук.

— У Києві та Львові використання етнічних мотивів в одязі — на піку популярності. Мій знайомий розповідав, що коли приїхав на святкування дня народження до Львова, то почувався “білою вороною”, тому що всі гості прийшли чи то у традиційних вишиванках, чи сучасних. І це вважається нормальним, — каже пані Інна.

— Попит на стиль етно casual справді є. Та сьогодні це не всім по кишені. Тому нині стоїть завдання, щоб перш за все такі речі стали доступніші для пересічного громадянина. Адже, наприклад, машинна вишиванка у стилі модерн в Києві коштуватиме 1500 гривень. Це така забавка для киян, — ділиться Катерина Лазарчук.

© Марина ФУРС

Джерело:
“ОГО”

В тему:

Вишиванка пасує до джинсів

Folk-одяг: модно чи немодно?

Comments are closed.