Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
історія народного одягу

Мистецтво одягатися по-українськи

Українці завжди були модниками – такий висновок можна зробити з національного костюму. Виробити його – ювелірне мистецтво, правильно носити – серйозна наука, передати у спадок – народна філософія.

09011402sch

Український костюм продовжує надихати не тільки вітчизняних модельєрів, за його мотивами робили колекції Жан-Поль Готьє та Слава Зайцев. На сьогодні його елементи – модна фішка, але вже з особливостями 21-го сторіччя.

Українське національне вбрання створювалося для жінки. Особливо видно це по святковому одягу. Якщо українка вдягала сорочку – довгу, яскраву, вишиту, затягувалася плахтою, фартухом та тканим поясом – корсетом – її фігура, навіть, у досить похилому віці була стрункою, а постава благородною. Зав’язати хустку – теж було мистецтво. Тим паче, українки знали понад сто різних форм зав’язування наміток. Всі жіночі проблемні зони акуратно ховалися, а все гарне підкреслювалося. Саме українки століттями володіли таємницями краси та смаку.

Головною особливістю українського костюму було поєднання речей, тобто комплексність. Щоб виглядати багатою та гарною, жінка могла бути одягнена одночасно у понад 20 речей – це разом з намистами. Якось музейні працівники вирішили проексперементувати і спробувати походити у автентичному вбранні. Однак сучасна жінка суто національний костюм вже носити не може – українки не вміють так ходити, як сторіччя тому.

Ольга Єрмак, головний зберігач Музею українського народного декоративного мистецтва: «Все це одягли на співробітницю, щоб хоч сфотографувати. Коли це все відбулося, співробітниця наша зрозуміла, що не може і кроку ступити, і поворушитися, і вона поставила питання власниці, а як же в цьому ходили. Та відповіла таким парадоксом, що в цьому не ходили, в цьому йшли до церкви».

Чоловічий костюм був більш раціональний – довга сорочка та штани. А шаровари зовсім не український одяг – турецький. В Україні їх носили лише козаки. Все, на перший погляд, дуже складне вбрання, що чоловіче, що жіноче – кроїлося та шилося до геніального просто. Тканину рвали на квадрати та зшивали. Потім вишивали чи оздоблювати бісером. Нині автентичні сорочки ще можна знайти в селах, однак костюмів у комплексі майже не збереглося.

Саме стилізований одяг носить більшість сучасних українців, які люблять етнічні мотиви. Модельєри теж не дуже користуються народним кроєм, більше застосовують просто якісь елементи. Дизайнер Вікторія Гресь мала досвід реанімації автентичних речей початку минулого століття. Каже, що їх цікаво відроджувати, але для сучасного життя доводиться перекроювати.

Коли ще люди вміли носити невибагливий і практичний одяг – мати дівчині завжди передавала у скрині український національний костюм, це була дуже інтимна сімейна реліквія. Так наші предки зберегли і для нас цілу філософію та культуру. Можливо, варто спробувати пошукати бабусину скриню, раптом і нам буде що залишити нащадкам.

Джерело:

“Музейний простір України”


А у вашому особистому гардеробі є сучасний одяг в українському етнічному стилі? Ще ні? Тоді вам давно пора відвідати крамницю «Рідна мода».


1 comment to Мистецтво одягатися по-українськи

  • JUAN JOSE SILVA SANTANA

    HOLA QUE TAL, CON MUCHO GUSTO LE SALUDO DESDE MEXICO; SOLO QUIERO QUE SEPAN QUE LOS BORDADOS QUE UTILIZAN SON SIMILARES A LOS QUE ALGUNOS PUEBLOS DE MI PAIS REALIZAN DESDE EPOCAS ANTAÑAS, CHIAPAS, OAXACA, MICHOACAN, EL ESTADO DE MEXICO, ENTRE OTROS.
    ES UNA GRAN BARIEDAD DE UTENCILIOS Y TELARES QUE LLEBAN DIBUJOS TAN HERMOSOS COMO LOS QUE VEO EN SUS ROPAS, EN FIN. SI GUSTAN SABER MAS SOBRE LA ARTESANIA DE MI PAIS, CON GUSTO LES ATENDERE SALUDOS Y ABRASOS. CHAO

    traducción del español al inglés
    HOLA SUCH, WE WILL GLADLY GREETINGS FROM MEXICO, JUST WANT TO KNOW THAT THE EMBROIDERY USING SIMILAR TO SOME PEOPLE FROM MY COUNTRY TIMES MAKE OLD, Chiapas, Oaxaca, Michoacan, MEXICO STATE, AMONG OTHERS.
    IS A GREAT BARIEDAD OF UTENSILS AND DRAWINGS Looms lleba SO BEAUTIFUL AS I SEE IN YOUR CLOTHES, THE END. IF YOU LIKE TO KNOW MORE ABOUT MY COUNTRY CRAFTS WITH GUSTO SALUDOS will attend and open. CHAO
    Escuchar
    Leer fonéticamente
    Diccionario – Ver diccionario detalladonombre0.art0.craft0.artistry0.skill0.science0.artifice0.know-how