Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
книжкова полиця

Українські народні прикраси з бісеру

Книга Олени Федорчук розповідає про самобутнє явище української культури.

09011001schРік видання: 2007
ISBN: 978-966-395-016-7
Формат: 200×260
Палітурка: тверда
Кількість сторінок: 120

Анотація:
У книжці досліджено народні прикраси з бісеру XIX–XX ст. – самобутнє явище української культури, на жаль, малознане сьогодні як в Україні, так й у світі. Вперше розглянуто походження та розвиток художніх виробів з бісеру на українських теренах. Описано технологію виготовлення та композиційно-художні особливості традиційних бісерних прикрас українців. Призначено для широкого кола читачів. Світлини, схеми для початківців і аматорів у ремеслі бісероплетіння.

Зміст книги:
Сторінками історії
Найдавніші відомості про прикраси зі скла
Скляні оздоби давньоруського часу
Художні вироби з бісеру XIV – XIX століть
Прикраси зі скла та бісеру в українському народному вбранні
основи технології
Матеріяли
Техніки виконання накладних оздоб
Техніка нанизування
Техніка ткання
Техніка вишивання
Типологія прикрас
Орнаментика Творів

Уривок тексту:
Найпоширенішим типом прикрас є монисто – тобто разок намистин. Іл. 16. Монистом вже у XV – XVI ст., а можливо й раніше, східні слов’яни називали низку будь-яких кораликів [73, 5]. Етимологія цього слова, найімовірніше, пов’язана з давньоіндійським коренем manya, що означає “­шия”, “потилиця”. Зазвичай українки сплітали по декілька разків в одну прикрасу, тому таку оздобу слушно називати “монистами”. У свята дівчата полюбляли вдягали по декілька монист із різних матеріялів. Першість тут тримали покутянки, що не знаючи міри, обвішували свою шию та груди кількома десятками найрізноманітніших монист.

Про автора книги:
Олена Федорчук -народилася у Львові. 1981 року закінчила відділ художнього ткацтва Львівського училища прикладного мистецтва, а 1990 року – історичний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка. Нині – науковий співробітник Інституту народознавства НАН України, кандидат мистецтвознавства (2004 р.) та член Спілки критиків та істориків мистецтва (2003 р.). Коло наукових зацікавлень: історія та теорія народного мистецтва, зокрема бісерного оздоблення українського народного одягу. Крім теоретичних знань, в авторки величезний довід виготовлення прикрас з бісеру, яким вона щедро ділиться зі своїми читачами.

Книгу “Українські народні прикраси з бісеру” можна придбати через інтернет-крамницю видивництва “Свічадо”, що випустило книгу.

Comments are closed.