Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
oбрядовість

Великі вечорниці в Музеї Івана Гончара

10021001schАнонс: 12 лютого 2010 р. Київ, музей Івана Гончара. Запрошуємо до етноклубу нежонатих тягнути колодку (за викуп!), а жонатих та всіх охочих на сирні вареники та спільну забаву, на танці, на Колодія! Початок о 18:00.

Традиційно ”Колодія” або ”Колодку” в Україні справляли цілий тиждень. У понеділок на Масляному тижні сходилися жінки до корчми або до когось у хату і справляли народження Колодія. Клали на стіл сповите в полотно поліно, прикрашали його різнокольоровими стрічками й сухими квітами. Випивали за його здоров’я та співали родильних пісень.

10021002sch

Потім перевдягались у відьму, ведмедя, бабу й водили селом ”козла”. Його представляв хлопець у кожусі навиворіт. Під спів він викидав колінця і смішив односельців. У вівторок Колодія хрестили, приспівуючи: ” Щоб такий був багатий, як кожух волохатий”. У середу справляли ”поскребини”, або ”Зноби-баби”.

10021003sch

У четвер Колодій помирав. У п’ятницю його ховали, а в суботу — оплакували. Жінки голосили за ним, побивались, що не буде з ким ”волочити колодку”. До того приспівували:

Я на тебе, Колодію,
Положила всю надію,
А теперка, Колодачу,
Як не бачу, чуть не плачу!

Колодки в’язали парубкам та дівчатам на знак покарання за те, що не одружилися, а також батькам, що вчасно не оженили сина чи не віддали заміж дочку.
10021004sch
У програмі вечорниць – колодчані обрядодійства; в’язання, волочіння, чіпляння колодки; майстер-класи з виготовлення колодки; гостини з сирними варениками, узваром та наливкою; колодчані пісні, музики й танці; стрітенські забави; спалювання зими; народні майстри; церемонії прощення.

10021009sch

На забаві гратимуть «Люди добрі» зі Львова

ВХІД – 60 грн (у вартість квитка входить частування наливкою та полтавськими сирними варениками з узваром)

Адреса Музею: Київ, вул. Івана Мазепи, 29.
Їхати: ст.м.”Арсенальна”, авт.№24, трол.№38 до кінцевої зупинки за Києво-Печерською лаврою.
Телефони для довідок: т/ф: 362-44-62, 280-52-10, 288-92-68


Щоб повністю відчути атмосферу такого свята, треба ще бути відповідно вдягнутим. Якщо у вас все ще немає вишитої української сорочки, то вам допоможе «Рідна мода»®. Заходьте до нашої віртуальної крамниці і обирайте собі вишиванку до душі.


В тему:

У Києві відсвяткували Калиту

Перший етно-вівторок в клубі “Київ” пройшов “на ура”

У столиці відбувся фестиваль українського народного весілля

Танцювали донесхочу! Пóтом заливало очі!

У столиці всіх охочих вчили пов’язувати хустки та намітки

Comments are closed.