Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

Вечорниці на Монмартрі

Анонс: 17.01.2009. Париж. Вперше «Країна Мрій» розгортає свої вітрила за кордоном, у Франції – 17 січня 2009 р. в паризькій залі Елізе Монмартр проводить Українські Вечорниці.

Зазираючи ще в далеку історію європейської спільноти, ми споглядаємо багаточисельні культурні зв’язки між Київською Руссю та Францією. Бачимо гідну постать Анни Ярославни, дочки Ярослава Мудрого, королеви Франції, родоначальниці королівського французького престолу. Її освіченість, мудрість завоювали прихильність французького народу, що й до сьогодні з великою пошаною згадують і говорять про неї французи. Також слід згадати великих українських митців та діячів, котрі зробили величезний внесок у французький культурний простір, таких як Серж Лифар, Вацлав Ніжинський, Немировська Ірен, Олександр Архипенко, Василь Ємець, Олекса Грищенко, Нестор Махно, Моїз Гайсинський та багато інших видатних постатей. З іншої сторони слід згадати француза Ґійома де Боплана, котрий написав та опублікував найперший закордонний достовірний твір про Україну, під заголовком «Description d’Ukranie» і склав докладні карти України. За однією з версій саме за його проектом у 1635-1640-х рр. збудовано Підгорецький замок й фортеці (такі як Бар, Броди, Кременчук).

Вражаюча схожість і близькість Андріївського узвозу та Монмартру. В кожній столиці світу можна відшукати історичний культурний куточок привабливий для туристів – але лише Андріївський узвіз та Монмартр велично підіймаються вгору і завершуються святим храмом (відповідно Андріївська церква та Сакре Кьор), лише тут ми бачимо природне єднання майстрів, художників, музикантів і театралів, як авангардного люду так і світського бомонду, лише тут стрічаються шляхетний шарм минулого та вир культурного життя й по сьогодні.

Тому, фестиваль «Країна Мрій» укріпить той місточок та посприяє поєднанню двох традицій засобом культурного діалогу. Маючи досвід проведення вечорниць, «Країна Мрій» на чолі з керівником Олегом Скрипкою підтверджує свій міжнародний статус. Вперше «Країна Мрій» розгортає свої вітрила за кордоном, у Франції – 17 січня 2009 р. в паризькій залі Елізе Монмартр проводить Українські Вечорниці. Презентує французькому бомондові українську традицію: народні пісні, танці, частування та щирість.

Як скресне крига, прийде час, і українці зустрічатимуть французьку весну у нас на Андріївському узвозі. Про це, звичайно, поговоримо пізніше.

І далі наші починання дадуть життю нові мрії та обрії, знайдуть підтримку у державних та народних спільнотах, відкриють та ствердять правдиву Україну для інших народів. Брама «Країни Мрій» відкриється далеким краям та іноземним гостям, запрошуючи увійти у світ музики, поезії і народних звичаїв.

Джерело:

“Народний Оглядач”

Comments are closed.