Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Молоді модельєри повертаються до джерел

Україна може прославитися не тільки своєю культурою, літературою чи мистецтвом. Творчість молодих дизайнерів дозволяє з оптимізмом поглянути на розвиток національної моди. З’явилися люди, які хочуть об’єднати молоді таланти у пошуках сучасного національного стилю та пропагувати цей напрям у навчанні і творчій діяльності українських творців і виробників одягу.

У центрі гуцульської культури — Косові на Івано-Франківщині відбувся Перший міжнародний конкурс молодих модельєрів «Водограй». Колекції учасників показу — студентів 12-ти навчальних закладів — відзначалися характерним колоритом.

Леніє Ібрагімова — модельєр-початківець, за національністю — кримська татарка. І колекція чоловічих костюмів, яку вона привезла на фестиваль, створена на основі татарських народних костюмів XIX століття. Леніє з дитинства захоплювалася моделюванням одягу, а тепер вчиться у Харківській академії дизайну.

«Я це порівнюю з народженням дитини: спочатку ти її виношуєш — малюєш ескізи, потім робиш лекала, і все таке, — описує процес творення колекції модельєрка. — Вона народжується, коли вже все пошив і йде перший показ. Тоді народження цієї дитини. Я кожну свою колекцію, кожну роботу дуже люблю, тому що я вкладаю частину своєї душі».

Еріку Нібак заполонили барви та насиченість івано-франківських строїв. На суд глядачів молода дизайнерка представила колекцію «Ідуть відданиці на вечорниці». Усі речі — оригінальні та особливі, вони закривають усе тіло. На думку Еріки, це вбереже енергетику жінки.

Голова оргкомітету конкурсу «Водограй» Святослав Мартинюк переконаний, що українська мода має добрі перспективи. А такі фестивалі є надзвичайно потрібними для популяризації творчості початківців та підвищення їхньої впевненості. Тим більше, що на Прикарпаття приїжджає все більше іноземців, які готові чимало заплатити за сучасні речі в етнічному стилі.

«Ми маємо великий шанс, якщо будемо плекати свою самобутність, показувати свій характер, формувати свій стиль, — вважає пан Мартинюк, — у цьому запорука і успіхів, і, дійсно, рівня, який буде достойно представляти нашу країну на міжнародній арені».

Завідувач кафедри моделювання одягу Львівської академії мистецтв Олександр Коровицький стверджує, що про нас поки що мало знають. Проте, переконаний пан Коровицький, з такими темпами невдовзі Україна зможе голосно заявити про національну моду.

Можливо, майбутні законодавці моди живуть в Україні. А якщо вони зможуть зачерпнути з бездонних джерел української культури — славу їм забезпечено.

Джерело:
ОТБ «Галичина»

В тему:

Традиція завжди в моді

Креативні колекції

Олеся Теліженко: Мій стиль — етно-кутюр

Гуцульська колекція від Еріки Нібак

Український стиль – традиція+сучасність

Comments are closed.