Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
анонси

Про українську вишивку та традиційну ляльку

Анонс: 6-7 травня, Київ, музей І.Гончара. Запрошуємо на традиційні ПЛЕКАЛЬНІ до Дня Матері, де вагітні жінки, молоді мами і бабусі разом з дітьми зможуть пізнати кращі традиції української етнопедагогіки і навчитись їх застосовувати в сучасному вихованні дитини.

Ляльки-мотанки

Ляльки-мотанки

6 травня 2009 року, Середа, 15:30 – 17:00
Плекальня “Традиційна лялька” від Оксани Цюпи.
Майстриня-лялькарка не тільки навчить, як зробити ляльку, а й розкриє глибокий зміст цього традиційного явища, яке сягає своїм початком у давню історію людства. Усі охочі зможуть виготовити ляльку з кукурудзяного качана, дерев’яної ложки, маківки, ниток та тканини. Природні матеріали, світлі думки та енергетичний заряд зроблять виготовлену ляльку не лише іграшкою, а й оберегом.

6 травня 2009 року, Середа, 16:00 – 18:00
Лекція “Жіноче начало в українській вишивці” від Юрія Мельничука.
Традиції вишивання в Україні сягають далеких дохристиянських часів і відображають культ Матері-Природи. Більшість ритуальних тканин, зокрема рушників, відтворюють образ Світового Дерева. Воно як центральний символ в українському вишитті відображає культ роду та предків. Багатство геометричної та рослинної орнаментики несе у собі архаїчний зміст плодючості землі та процвітання роду, берегинею якого є кожна мати.

7 травня 2009 року, Четвер, 15:00 – 16:30
15:00 – 16:30 – колискові для немовлят (від народження до 2 років) та для вагітних мам
16:30 – 18:00 – забавлянки для дітей від 2 до 5 років
Плекальня “Українські традиційні колискові пісні, потішки, “гойданки”, “забавлянки” від Ніни Компаніченко.
Колискова пісня гармонійно поєднує в собі слово, наспів та рух, що дає можливість не лише заспокоїти чи забавити дитину, а й поспілкуватися з нею, дати їй перші музичні враження, що в майбутньому стане основою формування її смаків. Але найважливішим для дитини у цьому є голос матері, і жоден найякісніший запис не зможе замінити природних вібрацій, які сприяють гармонії спілкування матері й дитини. Колискова – це не просто пісня, а майже молитва, якою мати зичить дитині здоров’я, щасливої долі, міцного сну.

Джерело:
Музей І.Гончара

В тему:

Юрій Мельничук: Щонайменше 30 сорочок вишивала найбідніша дівчина

Єлизавета Главацька створює унікальних портретних ляльок

Comments are closed.