Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

У Вінниці почали вишивати восьмиметровий український рушник

Культурно-мистецьку акцію “Вишивана доля Вінниччини” розпочали працівники Вінницького обласного центру народної творчості.

09030208sch

Автор ескізу Поділь-ського рушника - Заслужений майстер народної творчості України Галина Данилюк

09030207sch
Вона триватиме до серпня цього року, коли в День державної Незалежності України буде презентовано її результат – вишитий народними майстрами області восьмиметровий український рушник із зображенням символів Поділля. У створенні рушника візьмуть участь представники кожного з двадцяти шести районів області та Вінниці. Але спостерігати за процесом і переймати традиції зможуть усі бажаючі аматори під час майстер-класів з вишивки. Ескіз рушника розробила одна з найдосвідченіших вишивальниць, Заслужений майстер народної творчості України Галина Данилюк. “Основу малюнка становитимуть 27 квіток – за кількістю адміністративних одиниць області, – розповіла вона. – Будуть присутні символи дерева життя, безкінечності, річки Південний Буг, обереги, сакральні символи краю і ще багато інших загальновизнаних українських символів”.

“І кількість майстрів, залучених до робити, позначається сакральним числом 40, – доповнює директор Центру Тетяна Цвігун. – З їхньою участю ми хочемо привернути увагу, повернути до вжитку багаті техніки вишивки, колись присутні на Вінниччині. А їх було більше сотні. В той час як зараз ми у більшості випадків бачимо лише хрестик. Ми ж на цьому рушнику використаємо техніку “низь”, “качалкову гладь” і “мережку”.


Джерело:

“Укрінформ”


В тему:

Магічний рушник

Знаки стародавніх вишиванок

Весільний рушник. Як і навіщо.

Символіка — це програма майбутнього

Comments are closed.