Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
історія народного одягу

Український одяг в Сибіру

12031701schНа Уралі та в Сибіру є чимало сіл, населення яких має українське коріння.

Ці села були утворенні двома великими хвилями: під час столипінської реформи та під час так званого «планового переселення» у 1920-1930-ті роки. Переселенці з одного району і навіть одного села компактно селились та утворювали нові населенні пункти, котрим часто давали рідні назви. Звідси численні «Чорноморські», «Дніпровські», «Криниці», «Хатки» та інші села, розкидані по Сибіру та Уралу.

Також чимало українців потрапляли до Сибіру і раніше, але це були індивідуальні переселення, тому, як правило, ці люди розчинялись в загальному потоці переселенців, хоча інколи й залишили по собі топографічні сліди. Наприклад, в Челябінській області Російської Федерації є село «Маслоковці», яке виникло на місці хутору, заснованого за переказами українцем на прізвище «Маслаковець» ще у 1630-х роках, тобто ще до початку визвольної війни Богдана Хмельницького.

Багато українців потрапили до Сибіру під час масових репресій у 1930-1950-х років, а також «мирним шляхом» – тобто за розподілом по закінченню вишу, на «молодьожниє стройкі» тощо.

Пропонуємо вашій увазі відео етнографічної експедиції Сибірського Культурного Центру в Омській області Російської Федерації. Зверніть увагу, показана на відео Євдокія Прядко зберегла українську мову та українські звичаї одягу.


В тему:

Українська родина Володимира Павука

Приморський край. Модельєр-будівельник

Хресна дорога краси і гармонії

Українці в українському

День української вишиванки в Нью-Йорку

Американець приїхав до України у вишиванці, в якій його дід покидав Канів…

Канадські урядовці у вишиванках

Два портрети С.М.Драгомирової

8 comments to Український одяг в Сибіру