Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
новини

Народне вбрання Західного полісся (відео)

12022801schМодні тенденції наших прабабусь. Традиційне народне вбрання Західного Полісся зібране по селах Рівненської області двома чоловіками.

Експонати виставки всебічно демонструють поліське вбрання середини 19 – початку 20 століття. Виготовлене воно з доморобних тканин і вирізняється серед інших регіонів своєрідним колоритом, з переважанням червоного та білого кольорів. Автентичне вбрання бачила Марія Рогова.

На початку 20 століття кожна українська модниця мріяла б мати у себе таке розмаїття нарядів. Сорочки, спідниці, фартухи, намітки – усе це автентичні та унікальні речі. Як не дивно, усю колекцію знайшли та зібрали докупи двоє чоловіків. Ігор та Володимир – студенти, ще з дитинства вони почали цікавитися народним фольклором, а згодом і традиційним вбранням.Найдавнішому костюму колекції більше 150 років. Його дослідники знайшли в селі Сварині. Це святкове вбрання. У такому не соромно було і до церкви сходити і з коханою одружитися.Такі костюми Ігор та Володимир знаходять у численних науково-дослідних експедиціях. За чотири роки їх було більше тридцяти. Улюблене захоплення займає майже весь вільний час, крім того, потребує ще й фінансових затрат. Адже власники рідкісної одежі зі своїми скарбами «за просто так» розлучатися не збираються.Дослідники розповідають: кожну вільну хвилину дівчата приділяли шиттю. Адже щоб створити всю цю красу майстриням потрібно було дуже багато часу і зусиль. Однак результатом таких старань був доволі багатий гардероб, який налічував 15-20 сорочок. Найважче – виготовити полотно, вишивка займала в середньому місяць.

В арсеналі фольклористів налічується більше сотні нарядів. Дослідники моди пращурів і самі із задоволенням вдягають знайдені костюми. Адже вони і гарні і повністю натуральні. Ігор та Володимир уздовж та впоперек об’їздили Сарненський та Володимирецький райони Рівненської області. Кажуть, шукати вбрання стало для них вже стилем життя. Утім, вони переконані, це лише початок, незабаром дослідники планують розширити горизонти пошуків.

Джерело:
ДТРК “Культура”

Фоторепортаж з відкриття виставки на сайті музею Івана Гончара


В тему:

Архаїка Полісся

На дні Рівненської області в Палаці «Україна» було трохи поліського одягу

Більше 6 тисяч рівнян встановили у Рівному “Вишитий рекорд” (фото)

Ніч в музеї Івана Гончара

2 comments to Народне вбрання Західного полісся (відео)