Фотоальбом


Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
знайомі обличчя

Заслужений майстер народної творчості України Михайло Покиданець

11121902schЗа фахом він географ, серйозно займався хореографією, розробляв узори вишивок, тепер вишиває. Жив на Верховинщині, у Калуші. Тепер живе у Чернівцях. На Буковині створив етнографічний музей, викладає хореографію і керує шкільним танцювальним колективом. І мав майже 30 виставок вишивок.

Багато хто з нас пам’ятає, як з нетерпінням ті, хто любив вишивати, очікували свіжі номери журналу “Радянська жінка”. Там були вставки з узорами вишивок. Розробляв їх Михайло Покиданець, хоча спершу сам не вишивав, а лише придумував орнаменти. Голку у руки взяв, коли мав уже 28 років. Та й зізнається, що першу роботу зіпсував.

Цікаво, що це захоплення пов’язане з фільмом “Тіні забутих предків”. На початку 60-х років випускник Львівського університету керував танцювальним ансамблем Верховинського лісокомбінату і режисер відомої кінострічки Сергій Параджанов запросив його зніматися у фільмі — танцювати. Тоді ж Михайла Покиданця зацікавили костюми героїв, чудово оздоблені. Зараз майстер вишиває не лише хрестиком, а й штапівкою, низинкою, виконує мережки. В основі вишивок — давні орнаменти, котрі він вдосконалює і розширює. Кожна робота унікальна, бо двічі один узор не вишиває. На чоловічих сорочках переважають зелені і сині кольори, нетрадиційні для Прикарпаття.

Нещодавно Михайло Покиданець вишив рушники на теми творів Шевченка, які ілюструватимуть подарункове видання “Кобзаря”.

Михайло Покиданець зізнався, що не читає газети і не дивиться телевізор. Новини дізнається, слухаючи радіо, яке в квартирі митця постійно ввімкнене. Слухає, звичайно, з голкою в руках. А ще кажуть, що вишивальники ніколи не сплять. Їм навіть уві сні сняться візерунки.

Pokydanets_Mykhailo_01_01

За матеріалами сайту
news.if.ua

В тему:

Приморський край. Модельєр-будівельник

Рушники від Григорія Гриня

Віталій Кейдун вишиває лівою рукою

Українська родина Володимира Павука

Хата-вишиванка

3 comments to Заслужений майстер народної творчості України Михайло Покиданець